CAMINS DE SANT JAUME i ALTRES COSES

 

 

 

Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore

Avinyó, 19 pral.- 08002 Barcelona - infoaeef@gmail.com.- tel. 933 022 730
Tornar a la pàgina principal

 

 


 

 

VIES BLAVES

Via Blava del Llobregat
(Seguint el curs del riu)
2018 i 2019

VIA DE LA PLATA

Camí de Sant Jaume
de Sevilla a O Cebreiro en etapes anuals
2018-2021+ 2022

VIA TURONENSIS

Camí de Sant Jaume de París a Santiago en etapes anuals
2015-2022
RUTA DEL TER

Galeria de fotots

2017 i 2018VIES BLAVES

QUÈ SÓN LES VIES BLAVES

Aquest és un projecte que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa per tal d’oferir la possibilitat de fer tres recorreguts a peu o en bicicleta amb un total de 245 km.
Es tracta d’un conjunt de tres vies que cada una d’elles té com a eix un riu: el Llobregat, el Cardener i l’Anoia.
Com que el Cardener i l’Anoia formen part de la conca hidrogràfica del Llobregat, es pot dir que el conjunt del projecte permetrà el coneixement i el gaudi de la major part dels paisatges que la conformen.

La Via Blava Llobregat té 140,5 quilòmetres entre les fonts del riu, a Castellar de n’Hug, al Berguedà, fins a Martorell, al Baix Llobregat, uneix, per exemple, indrets com ara Sant Benet de Bages, Montserrat i fins a 15 colònies tèxtils, un dels elements característics d’aquest riu, un dels més importants del país. Aquest recorregut es podrà complementar amb el tram de riu arranjat entre Martorell i la Mediterrània, al Prat de Llobregat com a via Verda.
Tot l’itinerari des de Castellar de n’Hug fins al mar correspon, més o menys, a l’itinerari del GR 270.

La Via Blava Cardener habilitarà 54,7 quilòmetres d’itineraris des del seu naixement, al peu del Port del Comte, fins a la confluència amb la Via Blava Llobregat, a Castellgalí. El riu, on també hi ha restes d’antigues colònies tèxtils, travessa els embassaments de la Llosa del Cavall i Sant Ponç i localitats com ara Cardona, Súria i Manresa.

la Via Blava Anoia seguirà aquest riu al llarg de 48 quilòmetres per les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat. La via començarà a Jorba i s’unirà a la Via Blava Llobregat a Martorell. L’Anoia, com el Cardener, és un afluent del Llobregat que va arribar a reunir, en la seva època de màxima esplendor, fins a 65 molins paperers com el de Capellades. El riu neix a l’altiplà de la Segarra i, travessant poblacions com ara Calaf, Igualada, Capellades, Sant Sadurní d’Anoia i Gelida, connecta amb el Llobregat a Martorell.


EL NOSTRE PROJECTE:

Via Blava Llobregat (GR 270).
2018.- De setembre a desembre. Quatre trams entre coll de la Creueta/Castellar de n’Hug i Berga.

2019.- De gener a maig. Cinc trams entre Berga i Monistrol
            De setembre a desembre. Quatre trams entre Monistrol i la Mediterrània, al Prat de   
            Llobregat

Via Blava Cardener
2020.- De gener a maig. Cinc trams des de l’inici de la via a Castellgalí 

Via Blava Anoia
2020.- de setembre a desembre.- Quatre trams des de l’inici de la via a MartorellVIA BLAVA DEL LLOBREGAT/GR 270 (2018)

Des de la conca alta del riu fins al seu delta (Coll de la Creueta- Castellar de n'Hug - El Prat de Llobregat
En aquest tram es tracta d’efectuar a peu la ruta que segueix el més a prop possible el riu Llobregat des del coll de la Creueta, les fonts del Llobregat (Castellar de n’Hug) a Berga

Degut a que la primera sortida serà en setembre el podrem començar des del seu inici i podrem seguir, riu avall, el calendari previst fins a la Mediterrània.
Les sortides seran, com és costum d’un dia, concretament en dissabte.

Com que la longitud total de l’itinerari no permet que es faci en les sortides programades per al 2018, s’ha previst que les restants es facin l’any 2019, de gener a desembre, la qual cosa en permetrà celebrar el final de la ruta en les diades de Nadal.

Calendari de sortides per al 2018

15 setembre.- Coll de la Creueta - Castellar de n'hug (14,0 km)     
06 octubre.- Castellar de n’Hug – pk. 5,5 de la carretera B-402 (12,9 km)
17 novembre.- pk. de la carretera B-402 – Sant Corneli/Fígols (16,1 km)
15 desembre.- Sant Corneli/Fígols – Berga (16,7 km).

Mapa general Llobregat 2018


Amb el supost de la

Propera sortida dia 15 de setembre (recorregut previ al propi itinerari de la via)

Coll de la Creueta - Castellar de n'Hug (14,0 km) 

Recorregut a peu
Es tracta d’un itinerari d’alta muntanya en el qual assolirem cims de més de 2000 metres d’alçada, tot i que iniciarem la caminada des del coll de la Creueta que està a uns 1900 metres l’itinerari efectua diverses pujades i baixades si bé la tendència és d’anar perdent alçada, el coll de Remoló està a 1867 metres.

A partir del coll de Remoló farem la baixada més significativa que serà d’uns 300 metres fins a la carretera BV.4031; la resta, fins a Castellar de n’Hug, també fa baixada si bé d’una forma més suau, uns 150 metres més.
Així doncs, podem dir que l’itinerari té dues parts ben definides, la primera des de l’inici al coll de la Creueta fins al coll de Remoló pràcticament tot per carena amb diversos desnivells i la segona des del coll de Remoló fins a Castellar de n’Hug, que fonamentalment és la baixada fins a la carretera BV-4031 i la part final fins al poble, en que la baixada se suavitza.

L’objectiu d’aquest itinerari és fer un recorregut pel semicercle que forma la carena que tanca per la part nord el que es denomina “conca alta del Llobregat” que fa de divisòria d’aigües, les del vessant nord van a la Cerdanya i les del vessant sud al Berguedà.
A través d’aquesta conca, una espècies d’embut, les aigües de pluja i de desglaç davallen tant per superfície com soterrades fins que brollen amb tota la seva força a les Fonts del Llobregat.
En definitiva es tracta d’una visió general dels orígens i procedència de les aigües que formaran el naixement del riu Llobregat, el qual ens acompanyarà al llarg d’unes quantes jornades de caminar fins al seu desguàs a la Mediterrània.

Fitxa Tècnica

Sortida de Barcelona: a les 7:00 de pl. Catalunya

Itinerari a peu:
coll de la Creueta (1925 m) (1), la Creueta (2064 m) (2), la Moixera (1992 m) (3), Pedra Picada (2003 m) (4), coll de Remoló (1867 m)(5), carretera BV-4031 (1547 m) (6) i Castellar de n’Hug (1395 m) (7)

Longitud: 10,000 km aprox.                
Durada:  3:00 h. aprox.
Desnivells: Inapreciables


Inscripcions
Les persones que s'hagin pre-inscrit al retorn de la sortida de maig han de fer l'ingrés de la inscripció com a molt tard el 13 de setembre a les 14 hores.

Les persones no pre-inscrites poden trucar els dies 10 i 12 de setembre al tel. 933 022 730 (Sra. Montserrat)

L'import de la inscripció per als socis de l'AEEF amb llicència federativa és de 18 euros.

CAL TENIR EN COMPTE ELS CASOS SEGÜENTS:

Els socis de l’AEEF que no disposin de llicència federativa se’ls haurà de donar d’alta de la llicència temportal de la FEEC, la qual cosa els comportarà un increment de 5 euros a l’import d’inscripció establert de la caminada 18+5 = 23 euros

Les persones que no són sòcies de l’AEEF i no disposen de la llicència hauran de causar alta a l’AEEF com a socis temporals per tal que l’entitat els pugui tramitar la llicència temporal de la FEEC, això comportarà un increment de la inscripció a la caminada de 5+5= 10 euros, és a dir, hauran de pagar 28 euros.

Les persones que disposen de la llicència federativa però que no són socis de l’AEEF hauran de pagar 5 euros per tal de ser donats d’alta com a socis temporals de l’AEEF, és a dir hauran de pagar 18+5 = 23 euros.

Segons la normativa vigent, els clubs i entitats esportives no podem deixar participar a les nostres activitats a persones que no en siguin sòcies, altrament estem incorrent en una alegalitat perquè es tractaria d’una activitat comercial (que són les agències de viatges) que no ens correspon i per a la qual no estem donats d’alta al registre corresponent.

Ca fer l’ingrés de la inscripció al compte: ES59 0081 0149 9600 0145 7153, Banc de Sabadell i fer constar el nom dels inscrits.

Menjars a càrrec del participant: Esmorzar en ruta i dinar al final de la caminada.
Oportunament s'informarà en aquesta pàgina les possibilitats de participar en un dinar col·lectiu al final de la caminada


Mapa propera sortidaPerfil de desnivell de la propera sortidainici

Camí de Santiago per la via de la Plata

(de Sevilla a Santiago, per Astorga/O Cebreiro, en etapes anuals, del 2018 al 2022)

PROJECTE

Es tracta de realitzar la Via de la Plata des de Sevilla fins a Astorga, amb sortides anuals i amb el sistema i metodologia amb que hem realitzat altres camins de Santiago i que actualment estem realitzant la via Turonensis.
Degut a la climatologia i a les condicions del territori pel qual passa aquesta ruta s’ha programat per fer-la a finals dels mesos d’octubre de cada any.

PROGRAMA

2018.- Sevilla - Mèrida

2019.- Mèrida – la Calzada de Béjar

2020.- La Calzada de Béjar – Santovenia de Esla

2021.- Santovenia de Esla – Astorga - O Cebreiro

2022.- d’Astorga/O Cebreiro a Santiago conjuntament els dos itineraris (via Turonensis i via de la Plata).


MAPA GENERAL VIA DE LA PLATA

PRIMERA SORTIDA 2018

del 22 d'octubre al 4 de novembre (consulteu l’apartat “camins de Santiago” d'aquesta web

Mapa sortida 2018


INSCRIPCIONS

Import provisional: 1.100 euros

Import de l'assegurança de viatge: 20 euros

S’haurà de trucar al tel. 616 672 173, de les 17 a les 21 hores per efectuar la pre-reserva de plaça els dies:

28 i 29 de maig: solament els membres de l’AEEF i/o participants a la via Turonensis en anys anteriors.

4 i 5 de juny: la resta d’interessats

Tot seguit s’haurà de fer un ingrés de com a mínim 500 €, com a molt tard, el 3 de juliol. Al compte ES59 0081 0149 9600 0145 7153, Banc de Sabadell.
A l’ingrés cal indicar el nom de la persona o persones inscrites.
La resta de la inscripció s'haurà d'haver abonat el dia 2 d’agost.
Les places seran limitades a 40 persones.

Pernoctació:
Sevilla: Hotel Zenit Sevilla (22 octubre – 26 octubre  4 nits)
Zafra: Hotel   Huerta Honda ( 26 octubre – 04 novembre  9 nits)

Coordinador: Josep M. Jerez
Més informació: tel. 609 334 872

PROGRAMA

Dia 22/10.- Dilluns.- Sortida de Barcelona (pl. Catalunya/portal de l'Àngel a les 6 del matí) amb autocar (992 km). Esmorzar i dinar en ruta. En arribar a Sevilla trasllat a l'hotel reservat en aquesta població i temps lliure.

Dia 23/10.- Dimarts.- Tram 01.- Esmorzar a l'hotel (o pícnic) i trasllat als afores de Sevilla per a fer el tram Sevilla - Guillena:  18,8 km .

Dia 24/10 Dimecres.- Tram 02.- Esmorzar a l'hotel (o pícnic) i trasllat a Guillena fer el tram Guillena – Castilblanco de los Arroyos: 16,4 km.

Dia 25/10.- Dijous.- Tram 03.- Esmorzar a l'hotel (o pícnic) i trasllat a Castilblanco de los Arroyos per fer el tram del km 16 de la carretera SE-5405 – Almadén de la Plata: 12,8 km.

Dia 26/10.- Divendres.- Tram 04.- Esmorzar a l'hotel (o pícnic) i trasllat a Almadén de la Plata per fer del tram Almadén de la Plata – El Real de la Jara: 14.2 km.
Canvi d’hotel. Trasllat amb l’autocar a Zafra, dinar i tarda lliure en aquesta població

Dia 27/10.- Dissabte.- Tram 05.- Esmorzar a l'hotel (o pícnic) i trasllat a El Real de la Jara per fer el tram El Real de la Jara – Monesterio: 18,2 km.

Dia 28/10.- Diumenge.- Dia de descans. Esmorzar a l'hotel i visita turística.

Dia 29/10.- Dilluns.- Tram 06.- Esmorzar a l'hotel (o pícnic) i trasllat a Monesterio per fer el tram Monesterio – Fuente de Cantos: 18,8 km

Dia 30/10.- Dimarts.- Tram 07.- Esmorzar a l'hotel (o pícnic) i trasllat a Fuente de Cantos per fer el tram Fuente de Cantos - Puebla de Sancho Pérez/Zafra: 18,8 km.

Dia 31/10.- Dimecres Tram 08.-  Esmorzar a l'hotel (o pícnic) i sortida a peu des de Zafra per fer el tram Zafra – Villafranca de los Barros: 18,2 km

Dia 01/11.- Dijous.- Tram 09.- Esmorzar a l'hotel (o pícnic) i trasllat Villafranca de los Barros  per fer el tram Villafranca de los Barrios – Almendralejo: 14,5 km

Dia 02/11.- Divendres.- Tram 10.- Esmorzar a l'hotel (o pícnic) i trasllat a Almendralejo per fer el tram Almendralejo - Torremejía: 14,5km

Dia 03/11.- Dissabte.- Tram 11.- Esmorzar a l'hotel (o pícnic) i trasllat a Torremejía per fer el tram Torremejía – Mèrida: 14,1 km

Dia 04/11.- Diumenge.- Després d'esmorzar a l'hotel sortida de Zafra cap a Barcelona amb l’autocar (988 km).
Dinar en ruta. Arribada prevista a Barcelona entre les 22 i les 23 h i final de l'activitat.


REUNIÓ INFORMATIVA VIA DE LA PLATA 2018

(per a les persones inscrites en ferm)
El 5 de setembre a l’estatge de l’AEEF, Avinyó, 19 pral. de Barcelona, a les 20 h, en la qual es concretarà als inscrits, entre altres coses, la referència de l’hotel, el preu definitiu de la activitat un cop fetes les reserves en ferm, etc.


Camins de Santiago

Via Turonensis i via de la Plata (2018 al 2022)

La Via de la Plata es farà simultàniament a la que estem realitzant des de París (la via Turonensis).
Està previst que en quatre sortides anuals (del 2018 al 2021) es completi l’itinerari entre Sevilla i Astorga/O Cebreiro.
Com que la previsió dels trams que queden per fer de la via Turonensis és que també en quatre sortides anuals (dels mateixos anys) s’arribi a Astorga/O Cebreiro, això permetrà que el tram entre Astorga/O Cebreiro i Santiago de Compostel·la es faci el 2022 i sigui el final conjunt dels dos itineraris.

En resum: cada any es podran fer dos itineraris del camí de Santiago: en el mes de maig el tram corresponent a la Via Turonensis i en el mes d’octubre el tram corresponent a la Via de la Plata.

PROGRAMA

2018
Via Turonensis
Maig: Mirambeua – Llac de Soustons

2019
Maig: Llac de Soustons – Ayala 

2020
Maig: Ayala – Castrojeriz

2021
Maig: Castrojeriz – Astorga

2018
Via de la Plata
Octubre: Sevilla – Mèrida


2019

Octubre: Mèrida – la Calzada de Béjar

2020
Octubre: La Calzada de Béjar- Santovenia de Esla

2021
Octubre: Santovenia de Esla – Astorga - O Cebreiro


2022
Maig: tram final de les dues vies conjuntament entre Astorga/O Cebreiro i Santiago de Compostel·la.


MAPA CONJUNT

 
Camí de Santiago per la via Turonensis (Le Grand Chemin)

(de París a Santiago, per Burgos, en etapes anuals, del 2015 al 2022)

Es tracta d'efectuar a peu el Camí de Sant Jaume entre París i Santiago de Compostel·la, tot passant per Burgos, en diverses etapes de diversos dies cada una.

- Es tracta de la Via Turolensis o Gran Chemin (Gran Camí), una de les quatre que creuen França des de diferents punts cardinals per anar-se a trobar a Sant-Jean-Pied-de-Port o a Baiona i entrar a la península ibèrica per dirigir-se a Santiago de Compostela.
- Aquesta via era la que tradicionalment usaven els pelegrins procedents del nord i que durant molts anys va ser la més freqüentada d’Europa, posteriorment va caure en desús per la proliferació d’altres alternatives, però actualment ha recuperat la impor-tància que anys enrere va tenir.
- Des de París per Orleans, Tours -castells del Loira-, Poitiers, Saintes i Bordeus va cap a Saint-Jean-Pied-de-Port o cap a Baiona i Saint-Jean-de-Luz.
- A més dels nombrosos punts d’interès que té la via, com és el cas de les ciutats esmentades i de diversos conegudíssims castells de la vall del Loira, cal tenir en compte que aquesta mateixa via té diverses alternatives, com la que passa per Chartres, que també són de gran interès històric, monumental i social.
- Per a cada sortida es confeccionarà una proposta concreta amb les activitats previstes, els llocs de pernoctació, el lloc i hora de sortida de l’autocar, etc. Es farà una reunió prèvia a cada sortida per donar la informació corresponent.


Calendari de sortides previst
2015 París - Orleas - Chaumont-sur-Loire (Vall del Loira)
2016 Chaumont-sur-Loire - Tours - Poitiers
2017 Poitiers - Saintes - Mirambeau
2018.- Mirambeau – Llac de Soustons
2019.- Llac de Soustons - Ayala
2020.- Ayala – Castrojeriz
2021.- Castrojeriz – Astorga
2022.- d’Astorga/ O Cebreiro a Santiago conjuntament els dos itineraris:
via Turonensis i via de la Plata).

GALERIA DE FOTOS VIA TURONENSIS (2018)
Podeu veure les fotos en mida més gran clicant a sobre de la foto corresponent 
     
     

inici

ORGANITZACIÓ DE LES SORTIDES
- Les sortides s’organitzaran de manera que hi haurà un primer dia que es dedicarà al desplaçament des de Barcelona fins al lloc d’inici de les caminades, uns 10/11 dies per fer l’itinerari a peu, dividits en dos torns de cinc/sis dies d’activitat, un dia de descans al mig dels dos torns d'activitat i un dia per al retorn a Barcelona, en total 13/14 dies (1+5+1+5/6+1).
- En cada sortida s’establiran una o dues bases que tindran com a referència els hotels on es faran les pernoctacions, des d’aquestes bases es faran els desplaçament amb autocar al lloc d’inici de la caminada i la recollida en el punt on aquesta finalitzi.
- Al llarg de la ruta l’autocar donarà suport als caminants de manera que l’activitat es podrà fer amb el mínim de pes a la motxilla i adaptada a les necessitats dels participants.
- Les etapes a peu tindran entre el 15 i 20 km aprox. de llargada i els desnivells que caldrà superar són inapreciables.
- Es començarà a caminar a trenc d’alba per tal de poder acabar la caminada al migdia i anar a dinar, sempre que sigui possible i qui vulgui, en algun restaurant de la ruta.
- L’organització declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat; el coordinador de la caminada podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques o psíquiques no es corresponguin als nivells que la caminada requereix.
- Les places seran limitades a 30 aprox. En sortides posteriors tindran preferència en la inscripció els assistents a sortides precedents d’aquesta activitat.
- Els seients de l’autocar s’ocuparan a mida que els participants pugin al vehicle.
- Les reserves d’hotel es faran en habitacions compartides i, si no hi ha prèvia indicació dels caminadors, serà l’organització qui assigni les habitacions.
- Perquè una plaça es consideri reservada en ferm caldrà haver abonat l’import íntegre de la sortida.
- En cas d’anul·lació no justificada solament es retornarà els diners de la inscripció si la plaça queda coberta per un altre participant; en aquest cas tindran preferència les persones que estiguin en llista d'espera.
- Si en una data determinada per a cada sortida no hi ha un mínim de places ocupades, la sortida podrà ser suspesa.
- En totes les sortides s’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima, i calçat adequat.
- Cal que els participants estiguin es possessió del carnet de la FEEC amb el nivell d'assegurança adequat a l'activitat i al lloc on es realitza.

inici

Per ampliar la informació sobre les sortides, de la via Turonensis, etc. poden consultar al web https://viaturonensis162532077.wordpress.com/

CINQUENA SORTIDA MAIG 2019

Llac de Soutons - Ayala

Dates previstes: del 13 al 26 de maig

En preparacióRUTA DEL TER

GALERIA DE FOTOS RUTA DEL TER (2017)
Podeu veure les fotos en mida més gran clicant a sobre la foto corresponent


Gener

Febrer
Març
Abril
Maig Juny primer dia naixement Ter Juny segon dia

Setembre

Novembre (1)


Novembre (2)


Desembre
     

GALERIA DE FOTOS RUTA DEL TER (2018)
Podeu veure les fotos en mida més gran clicant a sobre de la foto corresponent

Gener

Febrer
Març

Abril

Juny (1)

Juny (2)
Juny (3)
Juny (4)

inici