SORTIDES CULTURALS

 

Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore
Avinyó, 19 pral. 08002 Barcelona - www.aeef-barcelona.org Tel. 93 302 27 30

 

Tornar a la plana principal de l'A.E.E.F

Podeu recollir a Secretaria el programa per tot l’any 2011 (amb autocar o altres transports). Com sempre hi ha dues estades turístiques de diversos dies i les jornades mensuals dels diumenges.

Aquestes sortides (igual que les de senders i camí de Sant Jaume) són obertes a tothom, socis i amics. Només cal tenir en compte que, per raons logístiques les places són limitades en un nombre de 50 participants.

VISITA AL RENOVAT MUSEU ETNOGRÀFIC DE RIPOLL

El matí del diumenge 18 de desembre, vam rebre al Museu Etnogràfic de Ripoll la visita d’un grup d’una trentena de membres de l’Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore, de Barcelona. Fou una experiència singular per a nosaltres, ja que ens complagué en gran manera coincidir amb persones amb les quals compartim l’ interès per l’etnologia, l’estudi del folklore i un comú sentiment del patrimoni popular.

A la majoria, les col·leccions que s’exhibeixen no els eren pas del tot desconegudes; per a alguns formaven part de la seva vida i d’altres en tenien el record d’anteriors vingudes al museu; però en general els sorprengué la moderna museografia aplicada. Després d’una hora llarga de recorregut, de contemplar les peces que s’exposen i d’evocar i redescobrir el seu valor com a llegat patrimonial i testimoni d’un passat recent, vàrem veure les vitrines que plantegen el futur, on els objectes actuals prenen una nova dimensió com a símbols del nostre temps i apunten cap al relleu de les generacions més joves. La conclusió fou que tot varia, algunes coses, fins i tot massa, d’altres ho fan massa ràpid, n’hi ha que milloren i també n’hi ha que, amb l’evolució, perden; mes cal preservar la memòria del canvi per saber qui som i quins són els nostres orígens.

El Museu Etnogràfic de Ripoll és més antic de Catalunya entre els de les seves característiques. Tot i que es va inaugurar l’any 1929 –instal·lat a les golfes de l’antiga església de Sant Pere i amb la denominació d’Arxiu Museu Folklòric de Ripoll–, la tasca de recopilació i anàlisi ja havia començat a finals del segle XIX. Durant més de vuitanta anys, la institució ha palesat, a partir del material recollit, com es vivia a les nostres contrades fa més d’una centúria. El valor principal és el de mostrar, des de la quotidianitat, una cultura i unes tradicions que són els fonaments de la societat contemporània.

Els estudis duts a terme pels fundadors s’encaraven a explicar i documentar les maneres de viure, de comunicar-se, de treballar, de creure i de fruir, i eren centrats principalment en el Baix Ripollès, amb alguna incursió a punts d’Osona, del Berguedà i de la Cerdanya. I es feren a partir dels coneixements aportats pels veritables protagonistes, la gent corrent que, fet i fet, era la que realment vivia, es relacionava, treballava, creia i gaudia.

El museu va haver de tancar degut al mal estat en què es trobava l’edifici on era ubicat i ara, després d’onze anys, ha tornat a obrir les seves portes en una nova seu. El museu actual és l’hereu de l’anterior, en recull la història, els costums, les ensenyances, les intencions i, sobretot, el fons, que depassa els 8.000 objectes el 45 % dels quals resten exposats i prenen una renovada dimensió. El Museu Etnogràfic de Ripoll, però, no parla tan sols d’objectes, sinó de persones, de les persones que els van construir, usar, compartir, gaudir i patir, és, doncs, un museu de societat que pretén, mitjançant les col·leccions que presenta, com les dels pastors, la pagesia, els oficis, la indumentària, la religiositat, la farga catalana, el ferro forjat i les armes de foc portàtils ripolleses, fer-nos conscients del valor que té la remembrança del passat per poder entendre l’avui i construir l’avenir, alhora que no deixa de banda la seva missió com a centre d’investigació de la societat, la pretèrita i la present, des d’una òptica didàctica i de proximitat, capaç d’establir diàlegs de futur sòlids, serens i fructífers.

 

PROGRAMA PER TOT L’ANY 2012 (amb autocar o transport que s’indica)

 

GENER

29 Diumenge. Tradicional excursió INCÒGNITA (amb au­tocar) de la Vocalia de Sortides Culturals. Un parc amb més de 200 escultures contemporànies en una població que del seu nom el diccionari diu: “anul·lar en virtut de la pròpia autoritat” (eliminant un r final). Seguirem per una comarca poc visitada i que el seu nom hi consta com una “massa d’aigua dipositada en una depressió de terreny”. Hi dinarem i preveiem fer-hi tres visites. Amb autocar.

 

FEBRER

19 Diumenge: Assistència a la 43a. RENOVACIÓ DE LA FLAMA DE LA LLENGUA CATALANA A MONTSERRAT. Di­nar a la bonica població de Sitges on hi podrem veure el seu famós carnaval. Amb autocar.

 

MARÇ

4 Diumenge. Visita a la interessant població de Bellpuig, en la que en farà de guia la nostra tresorera Carme Ayxe­là, coneixedora de l’indret. Dinar a Les Borges, visita a l’Espai Macià, de recent inauguració, per conèixer una mica més d’aquesta figura tant emblemàtica per Catalun­ya i visita al museu de l’oli

25 Diumenge: Tradicional matinal a la IX DIADA DE VER­DAGUER EXCURSIONISTA A LA VIL·LA JOANA DE VALL­VIDRERA. (La nostra entitat pertany a la Comissió). Ruta a peu des de l’estació superior del funicular (45 min.) o amb el tren fins el baixador de Vallvidrera. (8 min.).

 

ABRIL

21 al 24 Dissabte a dimarts: Hi ha el projecte de desplaçar-nos a Alcoi (Alcoià) per conèixer les FESTES DE SANT JOR­DI que hom munta cada any l’espectacle, en part folklòric, dels moros i cristians, processons de les Filades, simulacres de batalles etc. etc. Amb autocar o ferrocarril.

 

MAIG

Dates a concretar. Dissabte i diumenge: Estada al Montsec per tal de visitar el Parc Astronòmic (Pallars Jussà) amb el Centre d’Observació de l’Univers, el telescopi Joan Oró (entre els deu més eficients del món), etc. Autocar

 

JUNY

3 Diumenge: Assistència a la FESTA DE LA CANÇÓ DE MUNTANYA, que enguany organitza l’A.E. Catalunya amb motiu del seu centenari.

3 al 12: GRAN CREUER DE RÚSSIA. Barcelona, Moscú, Uglich, Goritsy, Kizhi, Mandroga, Sant Petersburg, Barce­lona. Avió i vaixell. Ag. Politours/Andrómeda. Inscripció oberta al tauler d’avisos.

23 i 24, Dissabte i diumenge: CAP DE SETMANA DE SANT JOAN: “LA GARROTXA”. Seguint el llibre de Francesc Se­rés i el fotògraf Jordi Puig, de recent aparició, una curta estada inventari documental de la comarca, amb revetlla inclosa. Autocar.

 

JULIOL i AGOST: Descans.

 

SETEMBRE

8 o 9 (dates a confirmar). FESTA DE LA FIL·LOXERA DE SANT SADURNÍ DE NOIA. Les fil·loxeretes, els ceps i els 7 savis de Grècia, junt amb capgrossos, set gegantons, els timbals de la Colla dels Tabalots. Una orgia de foc i llum. Autocar.

Segona quinzena. Estada de set dies en una residència de Temps Lliure. Autocar.

 

OCTUBRE

Primera quinzena. Conjuntament amb la secció de mun­tanya, autocar a MÚRCIA amb motiu de la MARXA NA­CIONAL DE MUNTANYENCS VETERANS. Autocar o FFCC.

 

NOVEMBRE

1 al 4 Dijous a diumenge: SORTIDA DE TOTS SANTS. In­tentarem trobar un lloc per fer la típica CASTANYADA amb garanties d’autenticitat. (com és –era- costum al nostre país).

 

DESEMBRE

SORTIDA DE CLOENDA. La darrera de l’any. Dedicada als associats que, d’una manera assídua ens acompanyen a fer possible el programa que teniu a les mans.