CAMINS DE SANT JAUME i ALTRES COSES

 

 

 

Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore

Avinyó, 19 pral.- 08002 Barcelona - infoaeef@gmail.com.- tel. 933 022 730
Tornar a la pàgina principal

 

 


 


 

VIA TURONENSIS

Camí de Sant Jaume de París a Santiago en etapes anuals 2015-2022
S'amplia el periode d'inscripcions

VIA DE LA PLATA

Camí de Sant Jaume de Sevilla a Santiago en etapes anuals 2018-2022

MERIDIÀ VERD (2020)

Un itinerari fantàstic creat en la celebra-ció del dos-cents aniversari de de l'ami-dament del meridià de Paris, per deter-minar el sistema mètric decimal
FEEC 100 ANYS

Pàgina amb el suport de la

Federaració d'Entitats Excursionistes de Catalunya
 

  

 

 

 

QUÈ ÉS EL MERIDIÀ VERD

L’any 1998 i posteriors es va commemorar el 200 aniversari de la decisió de crear el METRE.
Per a determinar la mida que aquest havia de fer es va decidir amidar la longitud d’una part de l’arc d’un meridià terrestre, concretament el 002º20’14’’, llavors denominat meridià 0, o de París, amb inici a Dunkerque  i final al Masnou, molt aprop de Barcelona.

El decret del 26 de març de 1791 aprovà la definició del metre (del grec metron, mesura) com la deumilionèssima part d'un quart del meridià terrestre, i encarregà a l'Acadèmia de Ciències la realització del projecte, el qual comportà la remesura del meridià entre Dunkerke i Barcelona.

Pierre-Francois André Méchain(1744-1804) i Jean-Baptiste Joseph Delambre(1749-1822) van rebre així l'encarrec d'efectuar les mesures geodèsiques pertinents per a calcular l'arc del meridià poder deduir la longitud del metre. L'encàrrec va durar de 1792 a 1798.

El 1799, després de gaire be 7 anys, Delambre i Méchain dedueixen la longitud d'un quart de meridià de Paris i presenten el resultat a l'Acadèmia de Ciències. Així la llei del 10 de desembre de 1799 fixà la longitud del metre dient
... la deumil·lionèssima part de l'arc meridià terrestre comprés entre el pol nord i l'equador queda fixat definitivament, expressat amb l'antic sistema de mesura, igual a 3 peus, 11 línies i 296 milèssimes. 

A principis del segle XIX (1806-1809), François Aragó i Jean Baptiste Biot van continuar cap el sud, pel Pais Valencià i vers les illes Balears, les mesures fetes uns anys abans per Méchain i el seu equip vers el nord.

Les referències geodèsiques que Méchain i el seu equip van situar a Barcelona entre 1792 i 1793 van ser:
- la torre de l'homenatge del castell de Montjuïc, extrem  sud de l'arc de mesura
- la torre del Rellotge al port de Barcelona, antic far del port
- el campanar nord de la Catedral de Barcelona (el més proper a la plaça de Sant Iu)
- la Ciutadella
- el terrat de l'hostal La fontana de oro, al carrer Escudellers (avui Avinyó) cantodada carrer Ample (molt aprop de la seu social de l'AEEF).

En aquest punt cal esmentar la curiositat de que l'av. Paral·lel, que segueix el paral·lel terrestre 41º22’33’’Nord, i l’av. Meridiana, que està alineada amb el meridià 2º13’45.38’’Est, coincideixen a la torre del Rellotge.

Creació del Meridià Verd

L’any 1998 i posteriors diverses entitats cíviques franceses i catalanes, amb el suport de les administracions d'ambdós països, van organitzar una sèrie d'activitats per commemorar els 200 anys de l'establiment del Sistema Mètric Decimal i l'amidament de la longitud del meridià Dunkerque – París – Barce-lona/el Masnou.

Entre els actes realitzats cal destacar la plantada de milers d'arbres al llarg d'aquesta línia imaginària a França i una sèrie d’excursions efectuades pel Cen-tre Excursionista de Catalunya als punts més significatius de la geografia dels Països catalans que van servir de vèrtex geodèsic en l'amidament, amb la col·locació de plaques commemoratives en diferents indrets (castell de Montjuïc, torre del Rellotge del moll de Pescadors, al cim del Puigsacalm, etc.).

Per tal de donar una projecció de futur a aquesta efemèrides i una perspectiva de retrobament amb la natura al meridià, es va acordar rebatejar-lo com a Meridià Verd. Una de les propostes efectuades va ser condicionar i marcar una ruta que s'ajusti al màxim possible al traçat de l'històric meridià de París i que s'integri a la xarxa d'itineraris excursionistes del país.Plaques senyalització

El Meridià Verd a Catalunya
A Catalunya hi ha diversos i importants testimonis del Meridià Verd, el principal, sens dubte, és l’itinerari que es va senyalitzar des del coll de Pal (al nordest de Setcases) fins a la platja d’Ocata.

Potser el testimoni més curiós és la guia que es va publicar per diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, que mai ha estat a la venda perquè fou obsequiada als assistents a les dues inauguracions de l'itinerari que es van efectuat (una a Arbucies i l'altre al Masnou.


A més, cal esmentar:

- al peu del vèrtex geodèsic situat al cim del Puigllançada i hi ha una placa commemorativa dels 200 anys dels a-midaments
- a la població de Vallfogona de Ripollès hi ha un passeig i un monòlit dedicats al Meridià Verd.
- a la torre del Rellotge, al moll de Pescadors de la Barceloneta, hi ha una placa del 1999 commemorativa dels 200 anys dels amidaments.
- al centre de la plaça de les Glòries Catalanes de Barcelona, abans de les obres actuals hi havia un monument al meridià, obra dels escultors parisencs François Scali i Alain Domingo inaugurat el 23 d'octubre de 1992, que en representa a escala la longitud i les altituds més significatives (on deu ser ara? i on anirà a parar?).
 - al castell de Montjuïc hi ha una placa commemorativa dels 200 anys dels amidaments a la base del pal de la bandera que corona el recinte.
- al castell de Montjuïc també hi ha l’obra de Valérie Berjeron "La talla mètrica de la natura", que associa el metre lineal al seu corresponent temps natural en comparar el creixement de tres espècies d’arbres diferents.
- a la platja d’Ocata del Manou en ocasió de la inauguració del Meridià Verd en el 2006 es va situar un monòlit.
Monòlit platja d'Ocata


Portada guia

El Meridià Verd a França
Però els nostres veïns del nord no s’hi han aplicat de la mateixa manera ja que, fora d’uns casos realment anecdòtics, com a la ciutat de París, la realitat és que a França aquest itinerari no es pot seguir perquè no hi ha senyalització, ni tracks fiables, ni guia...

PROGRAMA 2020

25 de gener
08 de febrer
07 de març
4 d’abril
09 de maig
13 de juny
04 de juliol
26 de setembre
03 d’octubre
21 de novembre
19 de desembre

01) Llanars – Pont de la Colònia Llaudet (C-38).- 14,3 km
02) Carretera C-38 – Coll de Canes (N-260).- 10,0 km
03) Coll de Canes (N-260) – Collada de Collfred.- 10,0 km
04) Ciuret - carretera BV-5224.- 13,5 km
05) Carretera BV-5224 – Roda de Ter.- 13,7 km
06) Roda de Ter – Sant Julià de Vilatorta.- 11,5 km
07) Sant Julià Vilatorta – Cart. B-520/Cart. BV-5303.- 10 km
08) Cart. B-520/Cart. BV-5303 – Collformic.- 11,0 km
09) Collformic – pantà de Vallforners/Cànoves.- 16,7 km
10) Cànoves – Carretera C-60/La Roca.- 13, 6 km
11) La Roca/coll de Sant Bartomeu – El Masnou.- 13,0 km


Mapa general del Meridià Verd 2020


MERIDIÀ VERD
Propera sortida dia 4 d'abril 2020
(AJORNADA)

Ciuret - carretera BV-5224

 

MAPA PROPERA SORTIDA

 

 

inici

Camí de Santiago per la via Turonensis & Camí Basc de l'Interior & Camí Francès

(de París a Santiago de Compostel·la, per Irun i Burgos, en etapes anuals, del 2015 al 2022)

ORGANITZACIÓ DE LES SORTIDES
- Les sortides s’organitzaran de manera que hi haurà un primer dia que es dedicarà al desplaçament des de Barcelona fins al lloc d’inici de les caminades, uns 10/12 dies per fer l’itinerari a peu, dividits en dos torns de cinc/sis dies d’activitat, un dia de descans al mig dels dos torns d'activitat i un dia per al retorn a Barcelona, en total 13/15 dies (1+5/6+1+5/6+1).
- En cada sortida s’establiran una o dues bases que tindran com a referència els hotels on es faran les pernoctacions, des d’aquestes bases es faran els desplaçament amb autocar al lloc d’inici de la caminada i la recollida en el punt on aquesta finalitzi.
- Al llarg de la ruta l’autocar donarà suport als caminants de manera que l’activitat es podrà fer amb el mínim de pes a la motxilla i adaptada a les necessitats dels participants.
- Les etapes a peu tindran entre el 15 i 20 km aprox. de llargada i els desnivells que caldrà superar a la part francesa són inapreciables. En el que fa referència al Camí Basc de l'interior hi ha alguns trams que tenen alguns desnivells però sempre moderats i suoerables. A la part del Camí Francés passa el mateix.
- Es començarà a caminar a trenc d’alba per tal de poder acabar la caminada al migdia i anar a dinar, sempre que sigui possible i qui vulgui, en algun restaurant de la ruta.
- L’organització declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat; el coordinador de la caminada podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques o psíquiques no es corresponguin als nivells que la caminada requereix.
- Les places seran limitades a 40 aprox. En sortides posteriors tindran preferència en la inscripció els assistents a sortides precedents d’aquesta activitat.
- Els seients de l’autocar s’ocuparan a mida que els participants pugin al vehicle.
- Les reserves d’hotel es faran en habitacions compartides i, si no hi ha prèvia indicació dels caminadors, serà l’organització qui assigni les habitacions.
- Perquè una plaça es consideri reservada en ferm caldrà haver abonat l’import íntegre de la sortida.
- En cas d’anul·lació de la inscripció, de l'import de la inscripció solament es retornarà la part corresponent als hotels si la plaça queda coberta per un altre participant; en aquest cas tindran preferència les persones que estiguin en llista d'espera. Aquest import també es podrà recuperar en el cas d'haver concertat la pòlissa d'assegurança corresponent
- Si en una data determinada per a cada sortida no hi ha un mínim de places ocupades, la sortida podrà ser suspesa.
- En totes les sortides s’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima, i calçat adequat.
- Cal que els participants estiguin es possessió del carnet de la FEEC amb el nivell d'assegurança adequat a l'activitat i al lloc on es realitza.

Es tracta d'efectuar a peu el Camí de Sant Jaume entre París i Santiago de Compostel·la, tot passant per Irun i Burgos, en diverses etapes de diversos dies cada una.

La primera part és la Via Turolensis o Gran Chemin (Gran Camí), una de les quatre que creuen França des de diferents punts cardinals per anar-se a trobar a Sant-Jean-Pied-de-Port o a Baiona i entrar a la península ibèrica per dirigir-se a Santiago de Compostela.
Aquesta via era la que tradicionalment usaven els pelegrins procedents del nord i que durant molts anys va ser la més freqüentada d’Europa, posteriorment va caure en desús per la proliferació d’altres alternatives, però actualment ha recuperat la impor-tància que anys enrere va tenir.
Des de París per Orleans, Tours -castells del Loira-, Poitiers, Saintes i Bordeus va cap a Saint-Jean-Pied-de-Port o cap a Baiona, Saint-Jean-de-Luz i Irun, aquesta darrera opció és la que hem triat..
Quan aquesta via arriba a Irun, a la frontera amb Euskadi, ofereix dues possibilitats: seguir el Camí del Nord (proper al Cantàbtic) o seguir el Camí Basc de l'Interiror, que és el que hem triat. Aquest camí Basc té també dues possibilitats: anar a Logronyo o anar a Burgos, que és la que hem triat. En els dos casos s'arriba al Camí Francés que és el que s'ha de seguir vers l'oest per poder arribar a Santiago de Compostel·la.

Per a cada sortida es confeccionarà una proposta concreta amb les activitats previstes, els llocs de pernoctació, el lloc i hora de sortida de l’autocar, etc. Es farà una reunió prèvia a cada sortida per donar la informació corresponent.


Calendari general de sortides previst
2015 París - Orleas - Chaumont-sur-Loire (Vall del Loira)
2016 Chaumont-sur-Loire - Tours - Poitiers
2017 Poitiers - Saintes - Mirambeau
2018.- Mirambeau – Llac de Soustons
2019.- Soustons - Vitoria
2020.- Vitoria – Carrión de los Condes
2021.- Carrión de los Condes – Villafranca del Bierzo
2022.- Villafranca del Bierzo - Santiago de Compostel·la
.Mapa de les darreres 5 sortides


PROGRAMA DE LA SISENA SORTIDA 24 de maig - 7 de juny 2020

De Vitoria-Gasteiz a Carrión de los Condes

Dia 24 Barcelona – Vitoria-Gasteiz (568 km).- Sortida: Pl. Catalunya/Portal de l'Àngel a les 7 h.

Dia 25: tram 01.- Vitoria/Gasteiz – la Puebla de Arganzón.- 14.4 km

Dia 26: tram 02.- La Puebla de Arganzón – Miranda de Ebro.- 14.5 km

Dia 27: tram 03.- Miranda de Ebro – Pancorbo.- 13.4 km

Dia 28: tram 04.- Pancorbo – Grisaleña.- 15.0 km (Canvi d’Hotel)

Dia 29: tram 05.- Griselaña – Prádanos de Bureba.- 14,0 km

Dia 30: tram 06.- Castil de Peones - Santa Marina - La Brújula.- 13.6 km

Dia 31.- Descans Castell de los Sarmiento a Fuentes de Valdepero, monestir de La Trapa a San Isidro de las Dueñas i Palencia.

Dia 01: tram 07.- Carretera N-I km. 259 – Villímar/Burgos.- 14,5 km

Dia 02: tram 08.- Burgos (inici del camí Francès)– Hornillos del Camino.- 14,4 km

Dia 03: tram 09.- Hornillos del Camino - Castrojeriz.- 15,9 km

Dia 04: tram 10.- Castrojeriz – Itero de la Vega.- 14,9 km

Dia 05: tram 11.- Itero de la Vega – Frómista – Población de Campos.- 13,0 km

Dia 06: tram 12.- Població de Campos - Carrión de los Condes.- 13,2 km

Dia 7/05.- Burgos – Barcelona (602 km).

Vitoria-Gasteiz: Hotel (a concretar)
Burgos: Hotel (a concretar)

Des de Vitoria es faran 4 trams al sud
Des de Burgos es faran 4 trams al nord i 4 trams al sud


Inscripcions:
S’haurà de trucar al tel. 616 672 173, de les 17 a les 21 hores per efectuar la pre-reserva de plaça.

S'AMPLIA EL PERIODE D'INSCRIPCIONS FINS AL 20 DE MARÇ MENTRE QUEDIN PLACES

Tot seguit s’haurà de fer un ingrés de com a mínim 500 €, com a molt tard, el 25 de març. Al compte ES59 0081 0149 9600 0145 7153, Banc de Sabadell. A l’ingrés cal indicar el nom de les persones inscrites. La resta de la inscripció s'haurà d'haver abonat el dia 1 d’abril.

IMPORT DE LA INSCRIPCIÓ: 1400,00 euros en habitació compartida.

Condicionat de l'assegurança de viatge CLICAR AQUÍREUNIÓ INFORMATIVA PER ALS PRE- INSCRITS: 2 d’abril

A les 20 h al local de l’AEEF, Avinyó, 19, pral 08002 Barcelona

Mapa de la sortida 2020

Per ampliar la informació sobre les sortides, de la via Turonensis, etc. poden consultar al web https://viaturonensis162532077.wordpress.com/

GALERIA DE FOTOS VIA TURONENSIS (2019)
Podeu veure les fotos en mida més gran clicant a sobre de la foto corresponent (fotos Ramon Serrano)


Seignosse

Port de la Cale - Baiona.

Memorial de la Secon-Guerre Mundiale pour la Paix.

Maison de la Corniche Basque


Pont de Santiago - Irun

Camí de Borda Berri

Hernani


Alegia

Beasin
Aranzazu

Aranzazu


Ermita i Túnel de Sant Adrià


Castro de Henaio

Ermita de Sant Joan d´Arrain

Argandoña

Vitoria/Gsteiz

inici

Camí de Santiago per la via de la Plata i la ruta Sanabresa

(de Sevilla a Santiago en etapes anuals, del 2018 al 2022)

PROJECTE

Es tracta de realitzar la Via de la Plata des de Sevilla fins a la Granja de Moreruela i en aquest punt prendre la ruta Sanabresa que ens portarà fins a Santiago de Compostel·la, amb sortides anuals i amb el sistema i la metodologia amb que hem realitzat altres camins de Santiago i que actualment estem realitzant la via Turonensis.
Degut a la climatologia i a les condicions del territori pel qual passa aquesta ruta s’ha programat per fer-la a finals del meso d’octubre de cada any.

PROGRAMA

2018.- Sevilla - Mèrida

2019.- Mèrida – Valverde de Valdelacasa

2020.- Valverde de Valdelacasa – Carretera ZA-123

2021.- Carretera ZA-123 – A Gudiña

2022.- A Gudiña - Santiago


MAPA GENERAL VIA DE LA PLATA

SEGONA SORTIDA 2019

del 20 d'octubre al 1 de novembre

De Mèrida a Valverde de Valdelacasa

Mapa sortida 2019


INSCRIPCIONS

Import: 1.100,00 euros aprox.

Aquest import compren:
El viatge d'anada i tornada amb autocar
Tots els desplaçaments amb l'autocar
Estada de 7 nits a l'Hotel Exe  Agora Caceres  4* de Càceres en regim de pernoctació i esmorzar en habitació compartida
Estada de 5 nits a Ciudad de Plasencia 3* de Plasència en règim de mitja pensió en habitació compartida
Documentació de les activitats

Import de l'assegurança de viatge: 20 euros

Tot seguit s’haurà de fer un ingrés de com a mínim 500 € al compte ES59 0081 0149 9600 0145 7153, Banc de Sabadell.
A l’ingrés cal indicar el nom de la persona o persones inscrites.
La resta de la inscripció s'haurà d'haver abonat una setmana abans de la sortida.
Les places seran limitades a 40 persones.

Hotels:
Càceres: Hotel Exe  Agora Caceres  4* (4 etapes vers el sud i 1 vers el nord)
Plasència:Hotel Ciudad de Plasencia 3* (1 etapa vers el sud i 4 vers el nord)

Coordinador: Josep M. Jerez
Més informació: tel. 609 334 872 sols en dies laborables i en hores d'oficina

REUNIÓ INFORMATIVA PER ALS INSCRITS

Dia 4 de setembre a les 20 h. al local de l'AEEF, Avinyó, 19, pral

PROGRAMA

Dia 20/10.- Diumenge.- Sortida de Barcelona (pl. Catalunya/portal de l'Àngel a les 6 del matí) amb autocar cap a Càceres. Esmorzar i dinar en ruta. En arribar a Càceres trasllat a l'hotel reservat en aquesta població i temps lliure.

Dia 21/10.- Dilluns.- Tram 01.- Presa de Proserpina - gasolinera N-630.
Dia 22/10.- Dimarts.- Tram 02.- Gasolinera N-630 -  accés EX-382 Cruce de las Herrerías
Dia 23/10.- Dimecres.- Tram 03.-  EX-382 Cruce de Herrerías - CC-71
Dia 24/10.- Dijous.- Tram 04.- Aeròdrom - Gasolinera a la carretera EX-206 (Càceres)
Dia 25/10.- Divendres.- Tram 05.- Casar de Càceres  - carretera N-630
Dia 26/10.- Disabte.- Dia de descans.  visita turística a Trujillo i monestir de Guadalupe
Dia 27/10.- Diumenge.- Tram 06.- N-630 – Puertp de los Castaños/ N-630
Dia 28/10.- Dilluns.- Tram 07.- Urb. Grimaldo/N-630 - Galisteo/EX-108
Dia 29/10.- Dimarts .- Tram 08.-  Carcaboso – Cáparra
Dia 30/10.- Dimecres.- Tram 09.-  Cáparra - C-513/Aldeanueva del Camino
Dia 31/10.- Dijous.- Tram 10.- Colonia de la Estación - Valverde de Valdelacasa

Dia 01/11.- Divendres. Després d'esmorzar a l'hotel sortida de Plasència cap a Barcelona amb l’autocar (988 km).
Dinar en ruta. Arribada prevista a Barcelona entre les 22 i les 23 h i final de l'activitat.REALITZACIÓ DEL SEGON TRAM DE LA VIA DE LA PLATA 2019
La sortida ha esta un èxit en tots els sentits, en la participació, vam ser 40 persones i en la pròpia organització.
El temps va acompanyar i les imatges de cada dia de caminada eren espectaculars.
No es va produir cap accident i tot va funcionar segons les previsions.
En resum tothom va quedar content i això ens anima a pensar que l'activitat tindrà la continuació prevista.

GALERIA DE FOTOS VIA DE LA PLATA (2019)
Podeu veure les fotos en mida més gran clicant a sobre de la foto corresponent (fotos Lluís Hernández)


Proserpina


Cruce Herrerias

Pont Casas Don Antonio


Pont sobre el riu Salor

Valdesalor

La Retoña - Casar

Cañaveral


Cami Aldehuela


Fent Camí

Més Camí

Pont de Galisteo

Coria


Calzada
Carcaboso
Arribada al final

Guadalupe


Final de tram


Final de Tram


Final de tram

Cada dia surt el sol

 

Camins de Santiago

Via Turonensis i via de la Plata (Del 2018 al 2022)

La Via de la Plata es farà simultàniament a la Via Turonensis (que estem realitzant des de París).
Està previst que en cinc sortides anuals (del 2018 al 2022) es completi l’itinerari entre Sevilla i Santiago i entre Soustons i Santiago.

En resum: cada any es podran fer dos itineraris del camí de Santiago: en el mes de maig el tram corresponent a la Via Turonensis i en el mes d’octubre el tram corresponent a la Via de la Plata.

PROGRAMA DELS DOS CAMINS

VIA TURONENSIS & CAMÍ BASC DE L'INTERIOR & CAMÍ FRANCÉS

2018
Mirambeua – Llac de Soustons

2019
Llac de Soustons – Vitòria

2020
Vitòria – Carrión de los Condes

2021
Carrión de los Condes Villafranca

2022
Villafranca del Bierzo – Santiago

VIA DE LA PLATA & RUTA SANABRESA


2018
Sevilla – Mèrida

2019
Mèrida – Valverde de Valdelacasa

2020
Valverde de Valdelacasa – Carretera ZA-123

2021
Carretera ZA-123 – A Gudiña

2022
A Gudiña - SantiagoMAPA CONJUNT


inici