CAMINS DE SANT JAUME i VIA AUGUSTA

 

 

 

Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore

Avinyó, 19 pral.- 08002 Barcelona - infoaeef@gmail.com.- tel. 623 422 942
Tornar a la pàgina principal

 

 


 

 


 

VIA TURONENSIS

Camí de Sant Jaume de París a Santiago en etapes anuals 2015-2024?

VIA DE LA PLATA

Camí de Sant Jaume de Sevilla a Santiago en etapes anuals 2018-2024?

VIA AUGUSTA

2022 - 2023 - 2024
Propera sortidaPàgina amb el suport de la


MERIDIÀ VERD
FOTOS 2020


Llanrs-Llaudet

coll de Canes

Collfred


FOTOS 2021


Puigsacalm

Vidrà_Crt.BV5224

Crrt. BV-5224-Masies de Roda

Pas del riu Ges

FOTOS 2022


Sabassona

Puig-l'agulla

Sobrevia/el Brull

Pla de la Calma

Cànoves-La Roca

coll Sant bartomeu - platja d'Ocata

Montjuïc - Matinal a Barcelona
Lliurament de diplomes d'assistència

Les persones que vulgui aconseguir la seva foto de l'acte de lliurament la poden demanar al c/e. jjerez@euro-senders.com

inici

SENDER DE LA VIA AUGUSTA
(de Girona al riu de la Sènia, el límit amb el País Valencià)

PRESENTACIÓ
El proper mes de setembre acabarem, si no surten més inconvenients, l'itinerari del Meridià Verd. De fet, el darrer tram del Meridià serà l'agost, l'activitat del setembre serà una matinal per recórrer els punts que, en la ciutat de Barcelona, varen ser significatius per a realitzar la tasca d'amidament del meridià.
Per aquest motiu ens hem hagut de dedicar a cercar un itinerari interessant per poder fer les sortides del mateix estil que les que fem sempre i que realment sigui interessant i nou.
Creiem que l'hem trobat. Es tracta del denominat Sender de la Via Augusta.

Potser seria millor definir-lo com a Paisatges de la Via Augusta, ja que l'itinerari, que intenta aproximar-se al màxim al que va tenir la via Augusta dels romans, passa per un nombre tant gran de punts relacionats amb la via i amb l'ocupació romana que el fan espectacular.
Per aquest motiu i com que tot sovint es fan descobriments en jaciments espectaculars, hem cregut que realment pot ser una proposta engrescadora i, a més, a l'abast de tothom, ja que, com passava en la gran majoria de les vies romanes, el seu traçat va cercar sempre els llocs més accessibles i planers del nostre país.

Potser algú es preguntarà: Perquè començar a Girona i no pas al coll de Panissars o del Portus?
Doncs perquè el tram del coll de Panissars a Girona ja s'ha realitzat en diverses ocasions perque, pràcticament, coincideixen els itineraris de la Via Augusta i el camí de Santiago.
És cert que no es fa cap cim, però la bellesa de la majoria dels seus paisatges i el valor històric dels llocs i monuments ho compensen.LA VIA AUGUSTA
Pròpiament dit, la via Augusta era la part que discorria per la península d’Hispània, des del coll de Panissar o el coll del Portus a Cadis, del gran recorregut que s’iniciava a Roma amb la via Aurelia, continuava vorejant la Mediterrània amb la via Julia Augusta fins arribar als Pirineus amb la via Domítia i en creuar-los, al coll de Panissars o el coll del Portus, passava a ser la via Augusta; fou la calçada més llarga i l'eix principal de la xarxa viària de la Hispània romana, amb una longitud aproximada de 1.500 km i una amplada d’uns 6 metres (l’espai necessari per passar dos carros sense haver de reduir la velocitat).

Passava per Ruscino —Castellrosselló (Perpinyà)—, la serra de l’Albera, pel Pertús i el coll de Panissars, per Gerunda (Girona) i arribava a la zona de la Tordera, on es bifurcava. Una branca es dirigia, a través del Vallès, cap a Arrahona (Sabadell), fins al Llobregat.
L’altra, pel Maresme, passava per Iluro (Mataró), Baetulo (Badalona) i Barcino (Barcelona), i pel Rubricatus (Llobregat) retrobava la via del Vallès a Ad Fines (Martorell).


Continuava cap a la zona de Vilafranca del Penedès i per l’arc de Berà arribava a Tarraco (Tarragona) (en aquesta població se li afegia la via Tarraconensis o via XXXII, procedent d’Asturica Augusta (Astorga). Prosseguia cap a Detosa (Tortosa) i entrava al País Valencià pel pla de la Galera, concretament per Sant Joan del Pas i després de creuar el riu de la Sénia seguia cap a Traiguera i Sant Mateu. Abans d’arribar a Saguntum (Sagunt), una bifurcació deixava al centre la serra d’Irta. A Valentia (València) se separava de la costa i per Mariana (Puebla del Principe), Corduba (Còrdova) i Hispalis (Sevilla) acabava a Gades (Cadis).
.
Alguns historiadors exposen la teoria de que a partir de València l’itinerari continués prop del mar, amb l’argumentació de que la geografia del terreny era molt més accessible als desplaçaments de carros i de tropes. No sembla que sigui una mala idea, potser tant sols era una variant de l’itinerari. Aquesta variant passaria per Lucentrum (Alacant), Carthago Nova (Cartagena), Portus Magnus (Almeria), Malacca (Màlaga), Albus Portus (Algeciras) i Gades (Cadis).

Dins de la xarxa de vies romanes, la Via Augusta, com la majoria de les altres vies, era en si mateixa una xarxa amb diverses variants (aquest és el cas del seu pas per Barcelona i la costa del Maresme i la que aniria de l’Ametlla de Mar, pel Perelló, fins a Tortosa) i derivacions, com les que l’unia amb Empúries i Rodes i la que l’unia amb les poblacions de la comarca d’Osona, de la Garrotxa, etc.

Al llarg de la història va rebre diferents noms, la denominació definitiva la va rebre per l'emperador August, arran de les reparacions que es van portar a terme sota el seu imperi, entre els anys 8 i 2 aC, que la van convertir en una important via de comunicacions i comerç entre les ciutats i províncies i els ports del Mediterrani.

Els Escipions, després d'haver conquerit el territori, situaren a la via un sistema de postes i poc després, durant la primera meitat del segle II aC, fou mesurada i senyalitzada amb mil·liaris que indicaven les milles (una milla romana equival a 1.481 m).

Després de la conquesta del sud de les Gàl·lies pel consol Gneu Domici Aenobarb (entre el 121 aC i el 119 aC) i de la fundació de la primera colònia romana fora d'Itàlia, Narbo Martius (Narbona) el 118 aC, la via va restar unida a la via Domitia, que travessava el sud de l'actual França.

Restes o punts de referència de la via Augusta en els Països Catalans
Coll de Panissars.- Hi ha les runes del monestir benedictí de Santa Maria de Panissars (segle XI), que fou edificat sobre una anterior i destacada edificació romana, identificada com la mansio Summum. Punt de trobada amb la Via Domítia.
Badalona/Baetulo. Al carrer Coll i Pujol hi ha un tram de 40 metres de llarg i 5,5 d’ample.
Barcelona(Barcino. L'any 2012 es va descobrir un tram de la Via Augusta dins l'espai del Mercat de Sant Antoni, on es conserva integrat amb la reforma duta a terme al mercat modernista. L'antic traçat del ramal litoral de la via passava per l'actual carretera de la Bordeta.
Pont del Diable. A Martorell
El Vendrell. Hi ha el tram considerat més gran de la via Augusta a Catalunya. Té 1,4 km. de llarg i una amplada entre 2,9 i 8,3 metres. Hi ha trams que conserven el paviment original romà de còdols de pedra.
Arc de Berà. Està situat sobre aquesta via que passava per sota.
Torre dels Escipions. Prop de Tarragona
Tarragona. Diversos monuments de la ciutat van ser construïts pels romans.
Aqüeducte de les Ferreres o Pont del Diable. Prop de Tarragona
Constantí. Vil·la romana de Centcelles
Cambrils. La vil·la romana de la Llosa. Duu el nom de Via Augusta el carrer, que actualment està sobre un tram de l'antic camí real de Barcelona a Tortosa i València, el qual al seu torn estava sobre l'emplaçament de la Via Augusta dels romans.
El Perelló. Hi ha un tram força llarg visible de l’antic traçat de la via Augusta que segueix aproximadament el de l'actual autopista AP-7.
Amposta. Torre de Carrova.
Tortosa. Vil·la romana i/o indústria de Salaons


Xarxa d'itineraris de la via Augusta a Catalunya (aprox.)

PROPOSTA

Via Augusta (de Girona al riu de la Sènia)

2022
Tram 01: Girona – Riudellots  12,800 km
Tram 02: Riudellots  - Les Mallorquines 12,500 km
Tram 03: Les Mallorquines – C-35 Can Gorg:  14,800 km

2023
Tram 04: Hostalric-Sant Celoni: 14,700 km
Tram 05: Sant Celoni-Urbanització Can Lleget: 14,600 km
Tram 06: Can Lleget-Lliçà de Vall: 15,400 km
Tram 07: Lliça de Vall – Sabadell: 12,900 km
Tram 08: Sabadell – Castellbisbal: 11,100 km
Tram 09: Castellbisbal – Gelida: 13,900 km
Tram 10: Gelida (peu funicular) – Sant Sadurní: 12,400 km
Tram 11: Sant Sadurní - la Granada: 11,700 km
Tram 12: La Granada - Pacs - Santa Margarida: 12,300 km
Tram 13: Lavern - Vilafranca del Penedès: 14,350 km
Tram 14: Vilafranca del Penedès - L'Arbós: 14,500 km

2024
Tram 15: L’Arbós – El Vendrell: 9,000 km
Tram 16: El Vendrell - Arc de Berà - Creixell: 12,575 km
Tram 17: Creixell – El Mèdol: 11,540 km
Tram 18: El Mèdol – Tarragona: 10,000 km
Tram 19: Tarragona - Centcelles -Vilaseca: 13,800 km
Tram 20: Vilaseca -Salou - Cambrils: 11,600 km
Tram 21: Cambrils – l’Hospitalet de l’Infant: 15,900 km
Tram 22L’Hospitalet de l’Infant/Punta Cala Bea – Castell de Sant Jordi d’Alfama: 12,400 km
Tram 23: L’Ametlla de Mar – l’Ampolla: 15,200 km
Tram 24: L’Ampolla – Amposta: 14,800 km
Tram 25: Amposta – La Galera: 10,850 km
Tram 26: Godall (coll de Fillastret – Sant Joan del Pas (riu Sénia): 11,000 km

El sistema per a les inscripcions, reserva de plaça, etc. serà el mateix que el que actualment s'aplica a les sortides del Meridià Verd.


Mapa del projecte


SENDER DE LA VIA AUGUSTA
PREVISIÓ 2022

15 d'octubre
19 de novembre.
03 de desembre

Tram 01: Girona – Riudellots  12,800 km
Tram 02: Riudellots  - Les Mallorquines 12,500 km
Tram 03: Les Mallorquines – C-35 Can Gorg:  14,800 km

Propera sortida dissabte 15 d'octubre 2022

Itinerari: Girona, Fornells de la Selva i Riudellots de la Selva

Fitxa tècnica
Sortida de Barcelona: Plaça Pablo Neruda (Consell de Cent/ Lepant) (Metro L2 Monumental) (metro L2 Monumental, a 100 metres i L5 Sagrada Família, a 300 metres).
Hora de sortida: 7:00
Longitud: 12,8 km aprox.                 
Durada:  4:00 h. aprox.
Desnivells: de pujada: 70 m i de baixada: 30 m.
Itinerari a peu:Girona (la Devesa)(1), Catedral, pl. Catalunya, pl. Lluís Companys, Creu de Palau (2), C-65 (3), cementiri de Fornells, Fornells de la Selva (4), riu Onyar (5), can Freixedes, ca l’Estrac, bosc del Regàs (6), cal Queco i Riudellots de la Selva (7).
Menjars: Esmorzar en ruta i dinar col·lectiu a concretar.

Recorregut a peu
Iniciarem la caminada al pont del Pedret, al costat de la columna de la Història de Girona (a la part baixa frontal hi ha la referència a la Via Augusta). Passarem sota les vies del tren i seguirem recte pel c. Bellaire i prendrem el segon carrer a la dreta que és la Pujada del Rei Martí, creuarem el Portal de Sobreportes per entrar a la pl. de la Catedral, la catedral ens quedarà a l’esquerra després d’un llarg tram d’escales; seguirem pel c. de la Força, que fins a la pl. del Correu Vell constituïa el Cardo Maximus de la ciutat romana, creuarem la pl. de l’Oli i seguirem pel c. Ciutadans, a la pl. del Vi girarem a la dreta i tot seguit anirem a l’esquerra, tot deixant a la dreta el pont de Pedra, per creuar la pl. Catalunya i seguir pel pg. General Mendoza, en paral·lel al riu Onyar, més endavant deixarem a la dreta el mercat del Lleó i el monument del Lleó i seguirem recte pel c. de la Rutlla i més endavant arribarem a la rotonda de la Creu de Palau seguirem recte per la Pujada de la Creu de Palau; més endavant deixarem a l’esquerra la Creu de Palau en el xamfrà amb el c. de l’Església de Sant Miquel; seguirem recte pel Camí Vell de Fornells; més endavant deixarem unes instal·lacions esportives a l’esquerra i pujarem a una rotonda sobre la carretera C-65, la creuarem i seguirem per la carretera Antiga de Palau; deixarem unes altres instal·lacions esportives a l’esquerra i en arribar al cementiri de Fornells de la Selva anirem a l’esquerra per un val al costat de les vies del tren, passarem una rotonda i en arribar a l’estació de Fornells anirem a l’esquerra pel c. Pompeu Fabra i deixarem a la dreta l’ajuntament de Fornells de la Selva; al final del carrer anirem a la dreta pel c. Sant Cugat i aviat deixarem a l’esquerra l’església de Sant Cugat; poc després girarem a la dreta pel c. Ramon Vayreda i tot seguit anirem a l’esquerra pel c. Mercè Rodoreda, que ens portarà a retrobar el riu Onyar; anirem a la dreta en paral·lel al riu i ens aproparem a les vies del tren; després d’un gir a l’esquerra i un llarg tram a prop de les vies les creuarem a la dreta per un pas soterrani; a l’altre costat de les vies anirem per una pista a l’esquerra i aviat girarem a la dreta per una pista que ens portarà a can Freixedes; deixarem una hípica a l’esquerra i en arribar a ca l’Estrac anirem a l’esquerra per una pista pavimentada; deixarem a la dreta una indústria de frigorífics i quasi al final de la mateixa, en un pas per a vianants, anirem a l’esquerra per una pista pavimentada, tot seguit la deixarem per prendre una altra pista pavimentada a la dreta; creuarem un camp de conreu i entrarem al bosc del Regàs al final d’una llarga recta per dins el bosc arribarem a l’av. del Mas Pins i la seguirem a l’esquerra per tot seguit girar a la dreta per una pista pavimentada que va entre camps de conreu; deixarem pistes i finques als dos costats, entre elles a l’esquerra cal Queco, fins que la pista passarà a ser l’av. de Girona i trobarem les primeres cases de Riudellots de la Selva; en arribar a la carretera C-25 tindrem l’ajuntament a la dreta com a referència del final de la caminada.

Podeu obtenir el fulletó d'aquesta caminada tot CLICANT AQUÍ  

INSCRIPCIONS
L’import de la inscripció per a cada sortida d’aquest projecte és de 23 €, aquest import inclou l’autocar i la documentació corresponent que es pot obtenir a través d'aquest web.
Els no socis de l'AEEF o de cap entitat de la FEEC hauran d'abonar, a més, 5 € per tal de causar alta a l'entitat com a socis temporals i 5 € més per obtenir la llicència temporal de la FEEC, total: 23+5+5= 33 €.
Cal que tots els participants estiguin en possessió d’una llicència esportiva de la FEEC, l’AEEF li la gestionarà a qui no la tingui.
Cas de voler causar alta com a soci de l'AEEF cal trucar al tel. 623 422 942 els dilluns, dimecres i divendres de 18,30h a 20,30 h.

Pre-reserva de plaça
El 10 d'octubre de les 17 a les 21 hores es podrà fer la pre-inscripció o reserva de plaça al tel. 616 672 173.
Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà del pagament corresponent al compte ES59 0081 0149 9600 0145 7153, Banc de Sabadell.
A l’ingrés s’ha de fer constar el nom dels inscrits.

Ingrés de la inscripció:
Degut a que fer l’ingrés per finestreta (si no es té compte al Banc de Sabadell) representa un cost de 5 euros (és un import generalitzat a tots els bancs), es podrà fer el pagament per transferència fins a les 20 hores del dijous anterior al dia de l’excursió.
Un cop feta la transferència tot seguit caldrà enviar el comprovant per correu electrònic a jjerez@euro-senders.com o per Whats App al 609 334 872 (no es pot trucar a aquest telèfon), en el qual és imprescindible que consti el nom dels inscrits.
Aquesta serà la verificació d’haver fet el pagament dins el temps establert.
Si el dia 13 d'octubre no s'ha fet l'ingrés o no es té constància d'haver fet la transferència es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva.
Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles.
Les places estan limitades a un autocar. Sols es tornarà la inscripció de les places anul·lades que hagin pogut ser cobertes amb altres pre-inscrits.

MAPA PROPERA SORTIDA

PERFIL DE DESNIVELLS


FOTOS 2022
Visita cultural
Sempre que sigui possible, en cada sortida s'organitzarà una visita cultural a algun indret o tema relacionat amb la Via Augusta i/o amb el procés de romanització de Catalunya

En aquesta sortida, després de dinar s'ha previst fer una visita col·lectiva al Museu d’Arqueologia situat al monestir de Sant Pere de Galligants (Girona) on podrem admirar, entre altres coses:

Els mosaics romans de Bell-lloc o de Can Pau Birol
Nom amb el qual és conegut un conjunt de tres mosaics d’una gran qualitat i riquesa, trobat a la masia de can Pau Birol, prop de Girona, l’any 1876 per la seva ordenació, sembla que pavimentaven una galeria d’un possible peristil. Aquesta vil·la suburbana de Girona era situada a l’emplaçament de l’actual col·legi Bell-lloc del Pla, al SW del nucli antic de la ciutat, a la riba dreta de l’Onyar i a tocar de la riera de Marroc. És coneguda exclusivament pels paviments en mosaic d’algunes de les seves habitacions o ambients, ja que mai no es va realitzar al lloc una excavació arqueològica per determinar-ne les estructures i a hores d’ara ja no és viable fer-ho.
Les tres peces es coneixen com


Mosaic de Paris i Afrodita  

Representa la parella formada per Paris i Afrodita. L’habitació, tenia un paviment en mosaic geomètric que desenvolupa una composició de cercles secants emmarcada amb el mateix tema. El personatge masculí porta el bastó de pastor mentre sosté a la mà esquerra un objecte esfèric, la poma d’or que dona el triomf de bellesa a Afrodita. És una al·lusió al Judici de Paris, però concretat en una parella, tot accentuant l’aspecte eròtic del tema, ben adequat a la decoració d’un cubiculum. Resten encara sense explicació els anagrames que es disposen al fons del camp, dels quals s’ha suggerit que són al·lusions al propietari de la vil·la.

 

 

 


 

Mosaic de Bel·lerofont,
L’altra catifa, emmarcada amb un tema de prismes quadrangulars en perspectiva, tanca una composició de tres filades longitudinals de quadrats amb trenat interior separats per trenes de quatre cordes. En un moment del seu recorregut longitudinal, l’espai que correspon a quatre dels quadrats s’enriqueix amb un quadre figurat, a la manera dels emblemata, amb la representació de Bel·lerofont lluitant contra la Quimera.

 Mosaic del Circ
Representa una cursa de circ (segurament al Circ Màxim de Roma). És policrom, i pot ésser datat de cap a la fi del segle III dC o ja dins el segle IV. Hom el considera un dels millors mosaics, dels que representen curses de circ, del món romà.
Mostra una carrera de quadrigues, pertanyents a les quatre fraccions del circ, a l’entorn de la spina, dues a la part superior i dues a la inferior. La spina és sumàriament resolta en relació als monuments que s’hi disposaven al Circ Màxim de Roma, el model o referència últim per a totes aquestes representacions. Als seus extrems s’hi veuen els senyaladors de les voltes. El més rellevant en aquest cas és la disposició en perspectiva abatuda del tribunal i les carceres. Flanquegen el tribunal les portes, les carcerie obertes i per sobre s’hi reconeixen representacions d’escenes relatives a la ciutat de Roma: la lloba romana amb els bessons al costat de Mart i a l’altra banda Mart i Rea Silvia. De les quatre quadrigues, una d’elles, també un tòpic d’aquestes representacions, apareix accidentada (naufragium). Les figures que, dempeus, completen les escenes són un hortator que proclama la victòria, un servidor que refresca els cavalls d’una quadriga i un genet que precedeix la tercera, tal vegada el designator o propulsor.


Podeu ampliar les imatges tot clicant sobre d'elles

 

Camí de Santiago per la via Turonensis & Camí Basc de l'Interior & Camí Francès

(de París a Santiago de Compostel·la, per Irun i Burgos, en etapes anuals, del 2015 al 2024?)


PER MOTIUS DE LA INSEGURETAT SANITÀRIA QUE ENCARA PERDURA, S'HA DE-CIDIT QUE EN EL 2022 NO ES FARÀ AQUESTA ACTIVITAT, SI LES CONDICIONS HO PERMETEN ES PREVEU QUE L'ACTIVITAT ES PUGUI REPRENDRE PEL MAIG DEL 2023

ORGANITZACIÓ DE LES SORTIDES

- Les sortides s’organitzaran de manera que hi haurà un primer dia que es dedicarà al desplaçament des de Barcelona fins al lloc d’inici de les caminades, uns 10/12 dies per fer l’itinerari a peu, dividits en dos torns de cinc/sis dies d’activitat, un dia de descans al mig dels dos torns d'activitat i un dia per al retorn a Barcelona, en total 13/15 dies (1+5/6+1+5/6+1).
- En cada sortida s’establiran una o dues bases que tindran com a referència els hotels on es faran les pernoctacions, des d’aquestes bases es faran els desplaçament amb autocar al lloc d’inici de la caminada i la recollida en el punt on aquesta finalitzi.
- Al llarg de la ruta l’autocar donarà suport als caminants de manera que l’activitat es podrà fer amb el mínim de pes a la motxilla i adaptada a les necessitats dels participants.
- Les etapes a peu tindran entre el 15 i 20 km aprox. de llargada i els desnivells que caldrà superar a la part francesa són inapreciables. En el que fa referència al Camí Basc de l'interior hi ha alguns trams que tenen alguns desnivells però sempre moderats i suoerables. A la part del Camí Francés passa el mateix.
- Es començarà a caminar a trenc d’alba per tal de poder acabar la caminada al migdia i anar a dinar, sempre que sigui possible i qui vulgui, en algun restaurant de la ruta.
- L’organització declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat; el coordinador de la caminada podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques o psíquiques no es corresponguin als nivells que la caminada requereix.
- Les places seran limitades a 40 aprox. En sortides posteriors tindran preferència en la inscripció els assistents a sortides precedents d’aquesta activitat.
- Els seients de l’autocar s’ocuparan a mida que els participants pugin al vehicle.
- Les reserves d’hotel es faran en habitacions compartides i, si no hi ha prèvia indicació dels caminadors, serà l’organització qui assigni les habitacions.
- Perquè una plaça es consideri reservada en ferm caldrà haver abonat l’import íntegre de la sortida.
- En cas d’anul·lació de la inscripció, de l'import de la inscripció solament es retornarà la part corresponent als hotels si la plaça queda coberta per un altre participant; en aquest cas tindran preferència les persones que estiguin en llista d'espera. Aquest import també es podrà recuperar en el cas d'haver concertat la pòlissa d'assegurança corresponent
- Si en una data determinada per a cada sortida no hi ha un mínim de places ocupades, la sortida podrà ser suspesa.
- En totes les sortides s’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima, i calçat adequat.
- Cal que els participants estiguin es possessió del carnet de la FEEC amb el nivell d'assegurança adequat a l'activitat i al lloc on es realitza.

Es tracta d'efectuar a peu el Camí de Sant Jaume entre París i Santiago de Compostel·la, tot passant per Irun i Burgos, en diverses etapes de diversos dies cada una.

La primera part és la Via Turolensis o Gran Chemin (Gran Camí), una de les quatre que creuen França des de diferents punts cardinals per anar-se a trobar a Sant-Jean-Pied-de-Port o a Baiona i entrar a la península ibèrica per dirigir-se a Santiago de Compostela.
Aquesta via era la que tradicionalment usaven els pelegrins procedents del nord i que durant molts anys va ser la més freqüentada d’Europa, posteriorment va caure en desús per la proliferació d’altres alternatives, però actualment ha recuperat la impor-tància que anys enrere va tenir.
Des de París per Orleans, Tours -castells del Loira-, Poitiers, Saintes i Bordeus va cap a Saint-Jean-Pied-de-Port o cap a Baiona, Saint-Jean-de-Luz i Irun, aquesta darrera opció és la que hem triat..
Quan aquesta via arriba a Irun, a la frontera amb Euskadi, ofereix dues possibilitats: seguir el Camí del Nord (proper al Cantàbtic) o seguir el Camí Basc de l'Interiror, que és el que hem triat. Aquest camí Basc té també dues possibilitats: anar a Logronyo o anar a Burgos, que és la que hem triat. En els dos casos s'arriba al Camí Francés que és el que s'ha de seguir vers l'oest per poder arribar a Santiago de Compostel·la.

Per a cada sortida es confeccionarà una proposta concreta amb les activitats previstes, els llocs de pernoctació, el lloc i hora de sortida de l’autocar, etc. Es farà una reunió prèvia a cada sortida per donar la informació corresponent.


Calendari general de sortides previst
2015 París - Orleas - Chaumont-sur-Loire (Vall del Loira)
2016 Chaumont-sur-Loire - Tours - Poitiers
2017 Poitiers - Saintes - Mirambeau
2018.- Mirambeau – Llac de Soustons
2019.- Soustons - Vitoria
2020.- Virus

2021.- Virus
2020.- Virus
2023.- Vitoria – Carrión de los Condes
2024.- Carrión de los Condes – Villafranca del Bierzo
2025.- Villafranca del Bierzo - Santiago de Compostel·la
.Mapa de les darreres 5 sortides


PROGRAMA DE LA SISENA SORTIDA de maig - de juny 2023

De Vitoria-Gasteiz a Carrión de los Condes

Dia 00 Barcelona – Vitoria-Gasteiz (568 km).- Sortida: Pl. Catalunya/Portal de l'Àngel a les 7 h.

Dia 00: tram 01.- Vitoria/Gasteiz – la Puebla de Arganzón.- 14.4 km

Dia 00: tram 02.- La Puebla de Arganzón – Miranda de Ebro.- 14.5 km

Dia 00: tram 03.- Miranda de Ebro – Pancorbo.- 13.4 km

Dia 00: tram 04.- Pancorbo – Grisaleña.- 15.0 km (Canvi d’Hotel)

Dia 00: tram 05.- Griselaña – Prádanos de Bureba.- 14,0 km

Dia 00: tram 06.- Castil de Peones - Santa Marina - La Brújula.- 13.6 km

Dia 00.- Descans.- Castell de los Sarmiento a Fuentes de Valdepero, monestir de La Trapa a San Isidro de las Dueñas i Palencia.

Dia 00: tram 07.- Carretera N-I km. 259 – Villímar/Burgos.- 14,5 km

Dia 00: tram 08.- Burgos (inici del camí Francès)– Hornillos del Camino.- 14,4 km

Dia 00: tram 09.- Hornillos del Camino - Castrojeriz.- 15,9 km

Dia 00: tram 10.- Castrojeriz – Itero de la Vega.- 14,9 km

Dia 00: tram 11.- Itero de la Vega – Frómista – Población de Campos.- 13,0 km

Dia 00: tram 12.- Població de Campos - Carrión de los Condes.- 13,2 km

Dia 00: Burgos – Barcelona (602 km).

Vitoria-Gasteiz: Hotel (a concretar)
Burgos: Hotel (a concretar)

Des de Vitoria es faran 4 trams al sud
Des de Burgos es faran 4 trams al nord i 4 trams al sud


Inscripcions:
A partir del dia 00 s’haurà de trucar al tel. 616 672 173, de les 17 a les 21 hores per efectuar la pre-reserva de plaça.

Tot seguit s’haurà de fer un ingrés de com a mínim 500 €, com a molt tard, el 00 de març. Al compte XXXXXXXXXXXXXXXXXXX. A l’ingrés cal indicar el nom de les persones inscrites. La resta de la inscripció s'haurà d'haver abonat el dia 1 d’abril.

IMPORT DE LA INSCRIPCIÓ: 0000,00 euros en habitació compartida.

Condicionat de l'assegurança de viatge CLICAR AQUÍREUNIÓ INFORMATIVA PER ALS PRE- INSCRITS: 00 d’abril

A les 20 h al local de l’AEEF, Avinyó, 19, pral 08002 Barcelona

Mapa de la sortida 2023

Per ampliar la informació sobre les sortides, de la via Turonensis, etc. poden consultar al web https://viaturonensis162532077.wordpress.com/

GALERIA DE FOTOS VIA TURONENSIS (fins al 2019)
Podeu veure les fotos en mida més gran clicant a sobre de la foto corresponent (fotos Ramon Serrano)


Seignosse

Port de la Cale - Baiona.

Memorial de la Secon-Guerre Mundiale pour la Paix.

Maison de la Corniche Basque


Pont de Santiago - Irun

Camí de Borda Berri

Hernani


Alegia

Beasin
Aranzazu

Aranzazu


Ermita i Túnel de Sant Adrià


Castro de Henaio

Ermita de Sant Joan d´Arrain

Argandoña

Vitoria/Gsteiz

inici

Camí de Santiago per la via de la Plata i camí Sanabrès

(de Sevilla a Santiago en etapes anuals, del 2018 al 2024)

PER MOTIUS DE LA INSEGURETAT SANITÀRIA QUE ENCARA PERDURA, S'HA DE-CIDIT QUE EN EL 2022 NO ES FARÀ AQUESTA ACTIVITAT, SI LES CONDICIONS HO PERMETEN ES PREVEU QUE L'ACTIVITAT ES PUGUI REPRENDRE PEL NOVEMBRE DEL 2023

PROJECTE

Es tracta de realitzar la Via de la Plata des de Sevilla fins a la Granja de Moreruela i en aquest punt prendre el camí Sanabrès que ens portarà fins a Santiago de Compostel·la, amb sortides anuals i amb el sistema i la metodologia amb que hem realitzat altres camins de Santiago i que actualment estem realitzant la via Turonensis.
Degut a la climatologia i a les condicions del territori pel qual passa aquesta ruta s’ha programat per fer-la a finals del meso d’octubre de cada any.

PROGRAMA

2018.- Sevilla - Mèrida

2019.- Mèrida – Valverde de Valdelacasa

2020.- Virus

2021.- Virus

2022.- Virus

2023.- Valverde de Valdelacasa – Carretera ZA-123

2024.- Carretera ZA-123 – A Gudiña

2025- A Gudiña - Santiago


MAPA GENERAL VIA DE LA PLATA

TERCERA SORTIDA 2023

del 00 d'octubre al 00 de novembre

De Valverde de Valdelacasa a la carretera ZA-123

Mapa sortida 2023

 

INSCRIPCIONS

Import: 0.000,00 euros aprox.

Aquest import compren:
El viatge d'anada i tornada amb autocar
Tots els desplaçaments amb l'autocar
Estada de x nits a l'Hotel xxxxx de xxxxx en regim de pernoctació i esmorzar en habitació compartida
Estada de x nits a l'Horel xxxx de xxxx en règim de mitja pensió en habitació compartida
Documentació de les activitats

Import de l'assegurança de viatge: xx euros

Tot seguit s’haurà de fer un ingrés de com a mínim 000 € al compte XXXXXXXXXXXX, XXXXXXXXXX.
A l’ingrés cal indicar el nom de la persona o persones inscrites.
La resta de la inscripció s'haurà d'haver abonat una setmana abans de la sortida.
Les places seran limitades a 40 persones.

Hotels:
A concretar

Coordinador: Josep M. Jerez
Més informació: tel. 609 334 872 sols en dies laborables i en hores d'oficina

REUNIÓ INFORMATIVA PER ALS INSCRITS

Dia 0 de setembre a les 20 h. al local de l'AEEF, Avinyó, 19, pral

PROGRAMA DE LA TERCERA SORTIDA octubre 2023

De Valverde de Valdelacasa - Carretera ZA-123

Dia 00: Barcelona – Salamanca (800 km).- Sortida: Pl. Catalunya/Portal de l'Àngel a les 6 h.

Dia 00: Tram 01.- Valverde de Valdelacasa – Fuenteroble de Salvatierra.- 10,500 km

Dia 00: Tram 02.- Fuenteroble de Salvatierra – Carretera DSA-204.- 14,300 km

Dia 00: Tram 03.- Carretera DSA-204 – Morille.- 16,000 km

Dia 00: Tram 04.- Morille – Carretera N-630/Salamanca.- 16,200 km

Dia 00: Tram 05.- Salamanca/Aldeaseca de Armuña – Carretera N-630 amb carretera SA-601.- 16,100 km

Dia 00: Tram 06.- N-630 accés a Valdelaosa – El Cubo de Tierra de Vino.- 14,100 km

Dia 00: Descans i canvi d'hotel

Dia 00: Tram 07.- El Cubo de Tierra de Vino – San Marcial.- 17,500 km

Dia 00: Tram 08.- San Marcial – Zamora/av. Nazareno de San Frontis/riu Duero.- 12,300 km

Dia 00: Tram 09.- Zamora/carretera ZA-P-1405 – Montamarta.- 14,700 km

Dia 00: Tram 10.- Montamarta/Carretera N-630 – Riego del Camino.- 15,000 km

Dia 00: Tram 11.- Riego del Camino – Granja de Moreruera – Carretera ZA-123/Puente Quintos.- 13,000 km

Dia 00: Zamora – Barcelona (780 km).

Salamanca: Hotel (a concretar)
Zamora: Hotel (a concretar)

Des de Salamanca es faran 4 trams al sud i 2 trams al nord
Des de Zamora es faran 2 trams al sud i 3 trams al nordREALITZACIÓ DEL SEGON TRAM DE LA VIA DE LA PLATA 2019
La sortida ha esta un èxit en tots els sentits, en la participació, vam ser 40 persones i en la pròpia organització.
El temps va acompanyar i les imatges de cada dia de caminada eren espectaculars.
No es va produir cap accident i tot va funcionar segons les previsions.
En resum tothom va quedar content i això ens anima a pensar que l'activitat tindrà la continuació prevista.

GALERIA DE FOTOS VIA DE LA PLATA (2019)
Podeu veure les fotos en mida més gran clicant a sobre de la foto corresponent (fotos Lluís Hernández)


Proserpina


Cruce Herrerias

Pont Casas Don Antonio


Pont sobre el riu Salor

Valdesalor

La Retoña - Casar

Cañaveral


Cami Aldehuela


Fent Camí

Més Camí

Pont de Galisteo

Coria


Calzada
Carcaboso
Arribada al final

Guadalupe


Final de tram


Final de Tram


Final de tram

Cada dia surt el sol

 

Camins de Santiago

Via Turonensis & via de la Plata & camí Sanabrès (Del 2018 al 2025)

La Via de la Plata es farà simultàniament a la Via Turonensis (que estem realitzant des de París).
Està previst que en cinc sortides anuals es completi l’itinerari entre Sevilla i Santiago i entre Soustons i Santiago.

En resum: cada any es podran fer dos itineraris del camí de Santiago: en el mes de maig el tram corresponent a la Via Turonensis i en el mes d’octubre el tram corresponent a la Via de la Plata.

PROGRAMA DELS DOS CAMINS

VIA TURONENSIS & CAMÍ BASC DE L'INTERIOR & CAMÍ FRANCÉS

2018
Mirambeua – Llac de Soustons

2019
Llac de Soustons – Vitòria

2020
Virus

2021
Virus

2022
Virus

2023
Vitòria – Carrión de los Condes

2024
Carrión de los Condes Villafranca

2025
Villafranca del Bierzo – Santiago

VIA DE LA PLATA & CAMÍ SANABRÈS


2018
Sevilla – Mèrida

2019
Mèrida – Valverde de Valdelacasa

2020
Virus

2021
Virus

2022
Virus

2023
Valverde de Valdelacasa – Carretera ZA-123

2024
Carretera ZA-123 – A Gudiña

2025
A Gudiña - SantiagoMAPA CONJUNT


inici