Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore

Avinyó, 19 pral. 08002 Barcelona
infoaeef@gmail.com

Tel. 623 422 942

Tornar a la pàgina principal


A PARTIR DE PRIMERS DE NOVEMBRE EL LOCAL i L'ACCÉS A SECRETARIA ESTARÀ OBERT ELS DIMARTS DE 19.30 A 21.00 H.

Tambés estarà obert per determinades activitats, com són les reunions de junta, trobades dels dijous, els pràctiques de tir amb arc, etc.

A més, si necessiteu fer alguna gestió de Secretaria podeu trucar els dilluns, dimecres i divendres feiners de les 18:30 a les 20:30 hores al tel. 623 422 942, Sra. Montserrat.


GR 92
Sender de la Mediterrània


PRESENTACIÓ
El fet d'haver conclós l'itinerari de l'Espiral Catalana en el mes de juliol, després de 10 anys de constància en la seva realització, ens ha creat la necessitat de cercar una alternativa per continuar oferint una activitat interessant als nostres amics i amiges que en tot aquest temps han tingut la voluntat i la paciència de fer-nos costat.

Ës per aquest motiu que hem cregut que seguir l'itinerari del GR 92 era una proposta adequada, engrescadora i amb contingut sòlid i iteressant.

Aquest és un sender emblemàtic en el conjunt de la xarxa Catalana de Senders de la FEEC.
El seu recorreut, de 670 km, representa conèixer quasi tota la façana litoral de Catalunya, ja que en bona part és el camí de Ronda i transcorre per paratges extraordinaris, tant per la costa Brava, la costa Central com per la costa tarragonina.

És important tant pel seu contingut paisatgístic com per l'històric. A més cal tenir en compte que forma part, dins de l'Estat espanyol, del sender europeu E-12.

Recentment se li han fet dues variacions, una a la zona de Vilanova i la Geltrú i l'altra al delta de l'Ebre. I encara n'hi ha una tercera, que està en procés, que el farà passar per la costa des de Blanes a Sitges, sempre amb l'anim d'acostar-lo al màxim a la costa ara que hi ha possibilitats de fer-ho.

Com en el cas de l'Espiral Catalana le sortides seran, en d'un sol dia, totes en dissabte.

A partir del setembre aquesta pàgina deixarà de dir-se "L'Espiral Catalana" per dir-se "GR 92", la trobareu al mateix lloc ja que sols canviarà el seu nom, però no canviarà el seu coordinador, el Jorge Ros.

CALENDARI DE SORTIDES DEL TERCER QUATRIMESTRE DEL 2022

17 de setembre:  COLERA - EL PORT DE LA SELVA 15,2 km. Dificultat: Mitjana
22 de octubre:
CADAQUÉS - LA ALMADRAVA (Roses)  16,5Km. Dificultat: Mitjana
26 de novembre: ROSES - CASTELLÓ D'EMPÚRIES 13,0 Km. Dificultat: Baixa
17 de desembre: CASTELLÓ D'EMPÚRIES - SANT PERE PESCADOR 12,0 Km. Dificultat: baixa

CALENDARI DE SORTIDES DEL PRIMER SEMESTRE DEL 2023

21 de gener: SANT PERE PESCADOR – L’ESCALA (L’ALT EMPORDÀ) 13,5 Km. – 4.30 h  DIFICULTAT  FÀCIL
25 de febrer: L’ESCALA – L’ESTARTIT (L’ALT EMPORDÀ- BAIX EMPORDÀ) 15 Km - 5.00 h DIFICULTAT  BAIXA
18 de març: ELS ARENALS DE MAR (PALS)-AIGUABLAVA (BAIX EMPORDÀ) 11 Km. – 3.30 h DIFICULTAT BAIXA
15 d'abril: PORT DE LA SELVA - CADAQUÉS (L’ALT EMPORDÀ) 18 Km.- 5.00 h DIFICULTAT MITJA
20 de maig: AIGUABLAVA –CALELLA DE PALAFRUGELL (BAIX EMPORDÀ) 13 Km. – 4.00 h DIFICULTAD MITJA
17 de juny: CALELLA DE PALAFRUGELL – PALAMÓS (BAIX EMPORDÀ) 12 Km. – 4.00 h DIFICULTAD BAIXA

DINAR DE RESTAURANT (OPCIONAL)

PRE-INSCRIPCIONS

Per obtenir una plaça és imprescindible efectuar la pre-inscripció tot trucant, en les dates establertes per a cada sortida, els dilluns, dimecres i divendres feiners de les 18:30
a les 20:30 hores al tel. 623 422 942, Sra. Montserrat.

NORMATIVA

01.- Les sortides estan obertes a tothom amb un mínim d'experiència en excursionisme.
02.- Les places són limitades i s’adjudicaran segons l'ordre d'inscripció.
03.- A totes les sortides cal portar roba i calçat adequat a la muntanya i a l’activitat.
04.- A les excursions, al davant hi haurà una persona de l'organització a la que no es podrà avançar!!!
05.- L'organització es reserva el dret d'alterar la data i/o l'itinerari d'alguna sortida. Les dades que figuren als documents de cada excursió estan subjectes a possibles modificacions, els participants seran informats oportunament en el moment de la pre-inscripció i a través del web: https://aeef-barcelona.org
06.- La plaça solament es considerà reservada quan s’hagi efectuat la pre-inscripció i l’abonament de l’import establer abans del DIVENDRES de la setmana anterior a la sortida, al compte: ES51 0081 0149 97 0001457054 (cal indicar el nom i els cognoms)
07.- En cas de donar-se de baixa desprès del DIMARTS anterior a la sortida i el no presentar-se en el lloc i/o a l'hora de sortida implica la pèrdua de tots els drets i de tota possibilitat de reclamació.
08.- Per a cada una de les sortides es confeccionarà un document per informar dels punts remarcables de l’excursió (pobles, ermites, etc.) que es hi haurà al llarg de l'itinerari. Degut a la situació sanitària no és possible lliurar-lo a la sortida, per aquest motiu qui el vulgui obtenir ho haurà de fer a través d'aquest web.
09.- Degut a l'actual situació sanitària caldrà respectar escrupulosament les normes establerts per les autoritats sanitàries catalanes.
10.- D'acord amb la normativa vigent, els participants han de estar en possessió de la llicència federativa de la FEEC. Caldrà presentar aquesta llicència a la sortida de l'activitat.
11.- La direcció de la excursió podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la excursió requereix.
12.- El sol fet d’inscriure’s a l’activitat significa la plena acceptació d'aquestes normes.

Coordinació de l'activitat: Jorge Ros Tel. 646 299 894, c/e: jorgeros1951@gmail.com     

Sortida 26 de novembre 2022

Fitxa Tècnica
Lloc de sortida i arribada: Av. Diagonal/c. Lepant (metro L2 Monumental, a 100 metres i L5 Sagrada Família, a 300 metres)
Hora de sortida: 7.00
Longitud: 13,0 km                     
Durada: 4.00 h             
Desnivells acumulats: 20 m de pujada i 0 de baixada
Dificultat: Baixa
Menjars: Esmorzar en ruta, dinar al final de l'excursió. 
                                                                                                                                                            
Recorregut: Roses, Empúriabrava, riu Muga i Castelló d'Empúries.

Mapa de l'itinerari

Perfil de desnivells

Podeu obenir el fulletó d'aquesta excursió tot CLICANT AQUÍ

Descripció del recorregut:
L´etapa d´avui la començarem al Port de Roses i vorejarem tota la costa fins arribar al club nàutic, arribats a aquest punt ens anirem cap a l´interior direcció Empuriabrava, la creuarem pel carrer Llobregat i carrer Garbí fins arribar al riu Muga, en aquest punt agafarem una pista de terra que va en paral·lel al riu i no la deixarem fins arribar al destí d'avui, Castelló d'Empúries.  

Inscripcions: A partir del 14 de novembre, els dilluns, dimecres i divendres feiners de les 18.30 a les 20.30 hores al tel. 623 422 942, Sra. Montserrat.

Socis de l'AEEF amb llicència federativa és de 30 euros.

CAL TENIR EN COMPTE ELS CASOS SEGÜENTS:


Els socis de l’AEEF que no disposin de llicència federativa se’ls haurà de donar d’alta de la llicència temporal de la FEEC, la qual cosa els comportarà un increment de 5 euros a l’import d’inscripció establert de la caminada 30+5 = 35 euros.
Les persones que no són sòcies de l’AEEF i no disposen de la llicència hauran de causar alta a l’AEEF com a socis temporals per tal que l’entitat els pugui tramitar la llicència temporal de la FEEC, això comportarà un increment de la inscripció a la caminada de 5+5= 10 euros, és a dir, hauran de pagar 40 euros.
Les persones que disposen de la llicència federativa però que no són socis de l’AEEF hauran de pagar 5 euros per tal de ser donats d’alta com a socis temporals de l’AEEF, és a dir hauran de pagar 30+5 = 35 euros.
Segons la normativa vigent, els clubs i entitats esportives no podem deixar participar a les nostres activitats a persones que no en siguin sòcies, altrament estem incorrent en una alegalitat perquè es tractaria d’una activitat comercial (que són les agències de viatges) que no ens correspon i per a la qual no estem donats d’alta al registre corresponent.

Ca fer l’ingrés de la inscripció al compte: 0081 0149 97 0001457054, Banc de Sabadell i fer constar el nom i cognoms dels inscrits.

ROSES
Municipi de la comarca de l'Alt Empordà situada a la costa nord del golf de Roses, al sud del cap de Creus
  Els primers vestigis de vida es troben a les muntanyes que envolten l'actual nucli urbà, amb diversos dòlmens i menhirs que daten d'uns 3000 aC.
    L'any 333 aC. es van assentar a Sant Pere de Roda unes famílies proce-dents de la ciutat grega de Masalia (Marsella) que posteriorment es van desplaçar a la plana donant a aquest lloc el nom de Roses, aquesta població va tenir una gran activitat econòmica, tan gran que van encunyar la seva pròpia moneda.
    L'any 216 aC van arribar els romans que van muntar el seu campament prop del poblat hel·lè.
   L'any 195 aC. un altre grup romà va desembarcar a l'Empordà els quals es van enfrontar amb les tropes de Cartago a la batalla de Rhode causant-los 40000 baixes. Aquest nou assentament militar romà va tenir una gran esplendor econòmica passant a ser una de les ciutats més importants de l'Empordà.
  Tenien una gran indústria de ceràmiques i també en petites poblacions que eren autosuficients es van dedicar al cultiu i la ramaderia.
   La importància econòmica i estratègica que tenia al segle XVI va fer que patissin multitud d'enfrontaments amb els pirates i els francesos pel que es van veure obligats a fortificar-se.
   A partir del segle XVII al voltant de les muralles es van anar creant ravals que van arribar a ser 300 famílies o fogueres. Ja a la guerra de la Independència els francesos en la seva retirada van destruir les defenses i van volar la fortificació.
El 1960 es produeix el boom turístic i es comença edificar a tot el litoral, que es convertí en el principal motor econòmic de Roses, a més de la pesca.EMPÚRIABRAVA
Entitat de població del municipi de Castelló d'Empúries, a la comarca de l'Alt Empordà. Està situada en ple golf de Roses, envoltada pel parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà, i constitueix la mari-na residencial més important d'Europa, amb uns 24 km de canals navegables.
  Abans de l'edificació del nucli d'Empuriabrava, els terrenys formaven part dels pantans empordanesos, figura sense cap mena de protecció legal. Aquestes terres eren molt aptes per al cultiu de l'arròs.
   La campanya de mobilització ecologista va incloure manifestacions i trucades solidàries per preservar el territori i arran d'aquests moviments va sorgir la protecció definitiva dels pantans per part de la Generalitat de Catalunya amb la creació del parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà el 1983.

 

 

 

 CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Municipi situat a la comarca de l'Alt Empordà, situat a uns 17 m d'alçada sobre el nivell del mar i té una superfície de 42,3 km², dins dels quals s'inclou el parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Té dos nuclis de població: el nucli medieval de Castelló d´Empúries a l´interior, i marina residencial d´Empuriabrava.
  L´època d´esplendor de la vila durà fins al voltant del segle XVI, quan la població quedà relativament estancada. El centre històric encara conserva bona part del seu traçat i aspecte medieval, amb places porxades, palaus i monestirs.