Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore

Avinyó, 19 pral. 08002 Barcelona
infoaeef@gmail.com

Tel. 623 422 942

Tornar a la pàgina principal


A PARTIR DE PRIMERS DE NOVEMBRE EL LOCAL i L'ACCÉS A SECRETARIA ESTARÀ OBERT ELS DIMARTS DE 19.30 A 21.00 H.

Tambés estarà obert per determinades activitats, com són les reunions de junta, trobades dels dijous, els pràctiques de tir amb arc, etc.

A més, si necessiteu fer alguna gestió de Secretaria podeu trucar els dilluns, dimecres i divendres feiners de les 18:30 a les 20:30 hores al tel. 623 422 942, Sra. Montserrat.


GR 92
Sender de la Mediterrània


PRESENTACIÓ
El fet d'haver conclós l'itinerari de l'Espiral Catalana en el mes de juliol, després de 10 anys de constància en la seva realització, ens ha creat la necessitat de cercar una alternativa per continuar oferint una activitat interessant als nostres amics i amiges que en tot aquest temps han tingut la voluntat i la paciència de fer-nos costat.

Ës per aquest motiu que hem cregut que seguir l'itinerari del GR 92 era una proposta adequada, engrescadora i amb contingut sòlid i iteressant.

Aquest és un sender emblemàtic en el conjunt de la xarxa Catalana de Senders de la FEEC.
El seu recorreut, de 670 km, representa conèixer quasi tota la façana litoral de Catalunya, ja que en bona part és el camí de Ronda i transcorre per paratges extraordinaris, tant per la costa Brava, la costa Central com per la costa tarragonina.

És important tant pel seu contingut paisatgístic com per l'històric. A més cal tenir en compte que forma part, dins de l'Estat espanyol, del sender europeu E-12.

Recentment se li han fet dues variacions, una a la zona de Vilanova i la Geltrú i l'altra al delta de l'Ebre. I encara n'hi ha una tercera, que està en procés, que el farà passar per la costa des de Blanes a Sitges, sempre amb l'anim d'acostar-lo al màxim a la costa ara que hi ha possibilitats de fer-ho.

Com en el cas de l'Espiral Catalana le sortides seran, en d'un sol dia, totes en dissabte.

A partir del setembre aquesta pàgina deixarà de dir-se "L'Espiral Catalana" per dir-se "GR 92", la trobareu al mateix lloc ja que sols canviarà el seu nom, però no canviarà el seu coordinador, el Jorge Ros.

CALENDARI DE SORTIDES DEL PRIMER SEMESTRE DEL 2023

21 de gener: SANT PERE PESCADOR – L’ESCALA (L’ALT EMPORDÀ) 13,5 Km. – 4.30 h  DIFICULTAT  FÀCIL
25 de febrer: L’ESCALA – L’ESTARTIT (L’ALT EMPORDÀ- BAIX EMPORDÀ) 15 Km - 5.00 h DIFICULTAT  BAIXA
18 de març: ELS ARENALS DE MAR (PALS)-AIGUABLAVA (BAIX EMPORDÀ) 11 Km. – 3.30 h DIFICULTAT BAIXA
15 d'abril: PORT DE LA SELVA - CADAQUÉS (L’ALT EMPORDÀ) 18 Km.- 5.00 h DIFICULTAT MITJA
20 de maig: AIGUABLAVA –CALELLA DE PALAFRUGELL (BAIX EMPORDÀ) 13 Km. – 4.00 h DIFICULTAD MITJA
17 de juny: CALELLA DE PALAFRUGELL – PALAMÓS (BAIX EMPORDÀ) 12 Km. – 4.00 h DIFICULTAD BAIXA

NORMATIVA

01.- Les sortides estan obertes a tothom amb un mínim d'experiència en excursionisme.
02.- Les places són limitades i s’adjudicaran segons l'ordre d'inscripció.
03.- A totes les sortides cal portar roba i calçat adequat a la muntanya i a l’activitat.
04.- A les excursions, al davant hi haurà una persona de l'organització a la que no es podrà avançar!!!
05.- L'organització es reserva el dret d'alterar la data i/o l'itinerari d'alguna sortida. Les dades que figuren als documents de cada excursió estan subjectes a possibles modificacions, els participants seran informats oportunament en el moment de la pre-inscripció i a través del web: https://aeef-barcelona.org
06.- La plaça solament es considerà reservada quan s’hagi efectuat la pre-inscripció i l’abonament de l’import establer abans del DIVENDRES de la setmana anterior a la sortida, al compte: ES51 0081 0149 97 0001457054 (cal indicar el nom i els cognoms)
07.- En cas de donar-se de baixa desprès del DIMARTS anterior a la sortida i el no presentar-se en el lloc i/o a l'hora de sortida implica la pèrdua de tots els drets i de tota possibilitat de reclamació.
08.- Per a cada una de les sortides es confeccionarà un document per informar dels punts remarcables de l’excursió (pobles, ermites, etc.) que es hi haurà al llarg de l'itinerari. Degut a la situació sanitària no és possible lliurar-lo a la sortida, per aquest motiu qui el vulgui obtenir ho haurà de fer a través d'aquest web.
09.- Degut a l'actual situació sanitària caldrà respectar escrupulosament les normes establerts per les autoritats sanitàries catalanes.
10.- D'acord amb la normativa vigent, els participants han de estar en possessió de la llicència federativa de la FEEC. Caldrà presentar aquesta llicència a la sortida de l'activitat.
11.- La direcció de la excursió podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la excursió requereix.
12.- El sol fet d’inscriure’s a l’activitat significa la plena acceptació d'aquestes normes.

Coordinació de l'activitat: Jorge Ros Tel. 646 299 894, c/e: jorgeros1951@gmail.com     

Sortida 21 de gener 2023

Fitxa Tècnica
Lloc de sortida i arribada: Consell de Cent/ Lepant (metro L2 Monumental, a 100 metres i L5 Sagrada Família, a 300 metres)
Hora de sortida: 7.00
Longitud: 13,5 km                     
Durada: 4.30 h             
Desnivells acumulats: inapreciables
Dificultat: Fàcil
Menjars: Esmorzar en ruta, dinar al final de l'excursió. 

                                                                                                                                                          
Recorregut: Sant Pere Pescador, l'Armentera, Cinc Claus, Sant Martí d'Empúries, Empúries i l'Escala.

Mapa de l'itinerari

Perfil dels desnivells

Podeu obenir el fulletó d'aquesta excursió tot CLICANT AQUÍ

Descripció del recorregut:
L'etapa d'avui comença a l'aparcament que hi ha al costat del pont que travessa el riu Fluvià, un cop travessat aquest pont seguirem una pista que va paral·lela al riu, al cap de dos quilòmetres girarem a l'esquerra per dirigir-nos al poble de l'Armentera, el travessarem i pel camí del Molí anirem fins a la petita població d'origen romà Cinc Claus, seguirem per una pista fins al jaciment grecoromà d'Empúries, abans haurem passat per Sant Martí d'Empúries on haurem tornat a prendre contacte amb el mar, passades les ruïnes d´Empúries ens dirigirem per una agradable pista fins a la població de l´Escala i a la plaça de l´ajuntament acabarem l´etapa d´avui.

PRE-INSCRIPCIONS

Per obtenir una plaça és imprescindible efectuar la pre-inscripció tot trucant, en les dates establertes per a cada sortida, els dilluns, dimecres i divendres feiners de les 18:30 a les 20:30 hores al tel. 623 422 942, Sra. Montserrat.

Socis de l'AEEF amb llicència federativa és de 30 euros.

CAL TENIR EN COMPTE ELS CASOS SEGÜENTS:

Els socis de l’AEEF que no disposin de llicència federativa se’ls haurà de donar d’alta de la llicència temporal de la FEEC, la qual cosa els comportarà un increment de 5 euros a l’import d’inscripció establert de la caminada 30+5 = 35 euros.
Les persones que no són sòcies de l’AEEF i no disposen de la llicència hauran de causar alta a l’AEEF com a socis temporals per tal que l’entitat els pugui tramitar la llicència temporal de la FEEC, això comportarà un increment de la inscripció a la caminada de 5+5= 10 euros, és a dir, hauran de pagar 40 euros.
Les persones que disposen de la llicència federativa però que no són socis de l’AEEF hauran de pagar 5 euros per tal de ser donats d’alta com a socis temporals de l’AEEF, és a dir hauran de pagar 30+5 = 35 euros.
Segons la normativa vigent, els clubs i entitats esportives no podem deixar participar a les nostres activitats a persones que no en siguin sòcies, altrament estem incorrent en una alegalitat perquè es tractaria d’una activitat comercial (que són les agències de viatges) que no ens correspon i per a la qual no estem donats d’alta al registre corresponent.

Ca fer l’ingrés de la inscripció al compte: 0081 0149 97 0001457054, Banc de Sabadell i fer constar el nom i cognoms dels inscrits.SANT PERE PESCADOR

És un municipi de la comarca de l'Alt Empordà situat al centre del golf de Roses i vorejat pel riu Fluvià, té una platja de 7 Km dels quals una part pertanyen als aiguamolls del Empordà.
Com a pertanyent a Sant Pere de Rodes es té documentació des del segle IX, el nom del qual era Villa Militiano.
La seva economia es fona-menta en el cultiu de la poma, el turisme i la pesca.

SANT MARTÍ D’EMPÚRIES
És un veïnat depenent de l'Escala, conservat com a poble medieval. En temps passat havia estat una península i va acollir els primers habitants a partir del segle IX aC. Tres segles després, va establir relacions comercials amb fenicis, púnics i foceus massaliotes, cosa que va marcar l'inici de les nego-ciacions que van fer d'Em-púries un dels ports més im-portants de la Mediterrània.
L'església de Sant Martí es va construir el 1538, sobre el temple preromànic de l'any 926. Just al davant hi ha les restes de l'antic castell, que va inspirar Víctor Mora, creador del còmic Capitán Trueno, com a seu residencial de l'heroi.EMPÚRIES
Del grec antic Ἐμπόριον, que significa «mercat», «port de comerç»; en llatí Emporiae. Va ser una ciutat grega i romana situada al nord-est de la península ibèrica, a la comarca gironina de l'Alt Empordà, va ser fundada el 575 aC per colons de Focea com a enclavament comercial a la Mediterrània occidental.
 La sortida al mar d'Empúries estava oberta per a tothom, comprar mercaderies estrangeres que les naus transpor-taven, i vendre els productes de les seves collites.
L'interès del comerç feia que la ciutat ibera fos accessible als grecs. Posteriorment va ser ocupada pels romans, però la ciutat va ser abandonada a l'Alta Edat Mitjana, excepte el nucli de Sant Martí d'Empúries, que continua poblat actualment.


L’ESCALA
És un municipi situat a la part sud-oriental de la comarca de l'Alt Empordà.
El nucli de Sant Martí fou seu episcopal visigoda i capital del comtat d'Empúries fins al segle XI, quan la capitalitat va ser traslladada a Castelló d'Empúries.
Al voltant del segle XVI l'antic port d'Empúries s'havia om-plert de sediments i ja era molt impracticable, per la qual cosa un grup de pescadors de Sant Martí es van desplaçar a la localització actual de l'Escala, fundant el que es convertiria en l'actual localitat.
El nucli apareix citat aquest segle com un petit port de pesca i cabotatge que encara depenia de la vila d'Empúries (Sant Martí). El nucli va anar consolidant-se al llarg del segle XVII, en el 1680 aconseguí construir una església pròpia per al Port de l'Escala de la vila d'Empúries.
 A partir de llavors experimentà un ràpid creixement, afavorit per una immigració comarcal atreta pels llocs de treball que generen la duana marítima, la pesca, les drassanes, la salaó, els cultius i l'exportació de vi, fins al punt que el 1766 L'Escala es convertí en vila i capital municipal, en detriment de Sant Martí d'Empúries
.Fotos grups GR 92 2022 (per ampliar cliqueu sobre la imatge


Colera - Port de la Selva


Cadaqués - Roses


Roses-Castelló d'Empúries

Castello d'Empúries - Sant Pere Pescador

Fotos grups GR 92 2023 (per ampliar cliqueu sobre la imatge


Sant Pere Pescador - L´Escala